måndag, oktober 31, 2016

Den lutheranska kyrkan?

Det har inte gått att missa att påven Franciskus idag kommit till det lilla landet Sverige. Medierna rapporterade hans landning på samma sätt som när den första människan landade på månen. Jag ska blogga lite mer om denna "historiska" händelse om några dagar eftersom jag med spänning först vill se vilka slutsatser media drar av besöket. Och då särskilt de kristna medierna. Men jag måste redan nu säga att jag inte kan låta blir att lägga märke till den okunnighet som svenska journalister ogenerat visar upp.

I Text-TV annonserades att påven denna eftermiddag firade mässa i Lunds domkyrka. Den som skrivit texten avslöjar att hon/han inte vet vad en mässa är för något och slutsatsen är att vet man inte det vet man inte mycket. Men skriva texter till hela svenska folket går an.

En annan återkommande nyhet är att vi tillhör den lutheranska kyrkan. Detta uttryck har använts konsekvent i de sändningar jag har sett. Det ska blir intressant att höra vad de säger i Aktuellt om någon timme.

Apropå det svenska evangelisk lutherska trossamfundet som Svenska kyrkan är enligt riksdagens beslut måste jag citera min lärofader f Gunnar. Han menade bestämt att Svenska kyrkan är katolsk, det vill säga allmännelig och skriver i en av sina böcker om relationen mellan Romersk-katolska kyrkan och Svenska kyrkan:

... vi är ett i roten. VI ÄR ETT, vi komma från samma rot. Ingenting kan göra detta om intet. Annorlunda uttryckt: Murarna mellan oss må vara höga, men de nå inte upp till himmelen. Detta skulle mycket klarare komma till synes, om man ville använda rätta uttryck, då man talar om Kyrkan. Nu kallas ofta Romerska kyrkan för Katolska Kyrkan, som om hon vore den enda katolska! Svenska kyrkan är lika katolsk! Svenska kyrkan kallas å andra sidan ofta för Lutherska kyrkan, Evangeliskt-Lutherska kyrkan eller något dylikt, vilket är motbjudande. En kyrka skall icke kallas efter en människa, det är fel, och namnet Lutherska kyrkan är den enda benämningen på en Kyrka med människonamn. Det är mot Luther själv! Bort med detta okristliga namn. Sedan talas det om hela den av Luther påverkade delen av Kyrkan som den Lutherska Kyrkan; men något sådant finns icke. Det finns ingen Luthersk och ingen Protestantisk Kyrka ...


2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag fnissade en del när Aktuellt igår (efter att du skrivit detta då) förklarade ekumenik med "allmänkristen".
Men - samtidigt är det ju faktiskt rätt förskräckligt hur dåliga kunskaperna är hos många journalister. Samt att de inte verkar ha läst på så särskilt ens inför detta.
Eva H

Håkan Sunnliden sa...

Samtidigt tycker jag att journalisterna gjorde så gott de kunde. De hade säkert fått hjälp av andra men det hjälper inte alltid om grundkunskaperna saknas. Tänk att hon som intervjuade ärkebiskopen envisades att säga Antje Jackalén.