torsdag, juni 02, 2016

Sunnliden slutar

Så löd rubriken i Värnamo Nyheter (VN) denna morgon. Och det är ju riktigt. Jag slutar 20 juli eller, i praktiken, 10 juli då jag celebrerar min sista högmässa (?) i Värnamo kyrka.

Den som vill läsa artikeln kan göra det genom att gå till http://www.vn.se/article/sunnliden-slutar.
Tyvärr klarar jag inte att länka till den. Tankegången är den att Svenska kyrkan utvecklas fel och jag vill inte vara med i den utveckling jag ser. Jag vill inte medverka i den, inte bidra till eller ta ansvar för den eftersom det snarare blir till förförelse än uppbyggelse enligt min mening.

Vi i Värnamo har ofta sagt till varandra att det är så eländigt i Svenska kyrkan men i Värnamo är det så bra. Vi är det stora undantaget. Det håller inte längre anser jag och tar konsekvensen.

I  VN beklagar jag mig över skilsmässan mellan stat och kyrka. Vi var många som gladde oss över att den äntligen skulle äga rum men det blev inte alls som vi önskat. Tvärtemot, det blev sämre. Riksdagen (politikerna) såg till att stifta en lag som anger ramarna för Svenska kyrkans verksamhet. Det blev som  Socialdemokraterna ville. Svenska kyrkan blev statens förlängda arm! Staten har bestämt att kyrkan ska vara en öppen folkkyrka, demokratisk organisation och territoriell. Detta är lag. Den som vill kan läsa lagen genom att klicka här. Utbildningen ser till att lagen förverkligas. Karriären sker med andra ord inom dessa ramar och oliktänkande har inte plats. Likriktningen är påtaglig.

Sedan "skilsmässan" har det skett en tydlig förskjutning från ämbete till tjänsteman. Det är en plågsam förändring som har tärt på mig en längre tid. Med hjälp av "den nya tidens" kyrkoherdar och deras ja-sägare sker förändringen också lokalt. Jag känner inte att jag vill ge exempel på det även om jag skulle kunna ange många, säger många, sådana. Men av hänsyn till de inblandade avstår jag om de inte tvingar mig till att avslöja dem. Jag har ofta undrat om de är helt omedvetna eller utstuderat sluga. Jag vet inte,men vilket svar som än är rätt är det i sig katastrofalt. Kanske är båda svaren riktiga.Nu inträffar emellertid det paradoxala. Om jag säger upp min anställning i Svenska kyrkan så ökar mina möjligheter att göra tjänst som  präst. När jag skriver detta är det som om Herren Jesus själv talade till mig: den som mister sitt liv ska finna det. Jag är ju fortfarande präst. Här måste jag ändå påminna om att det finns förslag som säger att "ämbetet" ska knytas till anställningen. I sådana fall hade jag inte längre varit präst och följaktligen inte heller kunnat "jobba som präst". Men tack och lov där är vi inte ännu. Jag är präst, en sådan som Melkisedek, och tänker fortsätta verka som den präst jag är. Ja, till och med vara "mer präst" om uttrycket tillåts.

Jag är, inte minst sedan olyckan, så tacksam för alla bröder och systrar som finns och vill så långt det är möjligt och om hälsan står mig bi fortsätta bidra med vad Gud lagt och lägger på mitt hjärta.

I morgon tror jag att jag ytterligare vill lägga ut texten. På återhörande.

9 kommentarer:

Torbjörn Lindahl sa...

Nej, du har helt fel! Det är Hertsökyrkan i Luleå som är det stora undantaget i det övriga eländet.
Lycka till i framtiden . Må Gud vara med dig. Många präster känner nog alltmer som du.

Anders Gunnarsson sa...

SveK är en märklig varelse.

Du imponerar. Hoppas du hittar din väg.

Allt Gott o katolskt tillöndkas dig.

Thomas F. Moesgaard-Christensen sa...

En stor, flot og vanskelig beslutning. Gud velsigne dig og Kari. Hilsen fra Thomas i Danmark.

Eva sa...

Jag skrev på facebook när jag läste att du slutar ungefär "Det är bedrövligt att man ska bli närmast glad en präst slutar.".
Det är bedrövligt men jag är så tacksam för er präster som orkar stå upp för tron!
(Trots att jag försöker "hänga med" hade jag inte tidigare hört om tankar att knyta ämbetet till tjänsten. Än mer bedrövligt! Förvånande kan jag inte påstå tyvärr.)
Ber om all välsignelse över dig!

Anonym sa...

Mitt namn är suzy, jag är hör att ge vittnesbörd om hur jag fick tillbaka min make tillbaka, vi fick gifta i mer än 9 år och har två barn. saker går bra med oss ​​och vi är alltid glada. tills en dag min man började bete sig på ett sätt som jag inte kunde undersand, jag var mycket förvirrad av hur han behandlar mig och barnen. senare samma månad han inte kom hem igen och han kallade mig att han vill ha en skilsmässa, jag frågade honom vad jag har gjort för fel för att förtjäna allt detta från honom, är allt han sade att han vill ha en skilsmässa att han hatar mig och göra inte vill se mig igen i hans liv, jag var galen och också frustrerad vet inte vad jag ska göra, jag var sjuk i mer än 2 veckor på grund av byte av min make. Jag älskar honom så mycket att han var allt för mig utan honom mitt liv är ofullständig. Jag sa till min syster och hon berättade att kontakta en spell caster hon vet år sedan, jag tror aldrig i allt detta spell gjutning av en sak. Jag bara vill prova om något kommer att komma ut av det. Hon gav mig kontakt mannen jag kontakta honom och förklara allt för honom, berättade mannen för mig att min man har tagits av en annan kvinna, att hon använder en kärleks voodoo stava på min man som är varför han hatar mig och även vill att vi ska skiljas. då han berättade för mig att inte oroa sig för att han kommer att kasta en spell på honom som gör honom tillbaka till mig och barnen, berättade han för mig allt jag behöver för att ge för honom att kast förtrollningen och efter en vecka min man ringde mig och han berättade för mig att jag skulle förlåta honom, började han att be om ursäkt på telefon och sade att han fortfarande älskar mig att han inte visste vad som kom över honom att han lämnade mig.
så glad att Drujiagbe kast ut förtrollningen och tillbaka min man tillbaka till sin normala igen i dag, mig och min familj är nu glad igen. tack sir för vad du har gjort för mig jag skulle ha varit något i dag om inte för din stora spell. Jag vill att ni mina vänner som passerar genom alla den här typen av kärlek problem att få tillbaka sin make, maka eller fd pojkvän och flickvän att kontakta drujiagbeblacktemple@gmail.com. och du kommer att se att problemet kommer att lösas utan dröjsmål. han berättade att han specialiserat sig på att lösa andra problem, bland annat följande:
(1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
(2) Om du alltid har mardrömmar.
(3) som du vill ska främjas på kontoret.
(4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
(5) Om du vill ha ett barn.
(6) Om du behöver ekonomiskt stöd.
(7) Om du vill att bota hiv aids
kontakta honom nu för omedelbar lösning på ditt
problem på drujiagbeblacktemple@gmail.com
Tack sir dr, du är min bästa vän och min far.

Karina sa...

Vad i världen kunde jag göra för att tacka doktor Adodo för hans hjälp? Han är underbar och har ett gott hjärta, han är som Gud på jorden och jag vet inte vad jag ska göra för att tacka honom för hans hjälp på mitt förhållande och hur han återvinner min mans kärlek med hans stavning. För många år sa min man att det var över oss och han lämnade mig och våra barn utan att säga ett ord. Jag gjorde allt jag kunde för att stoppa honom, men hans sinne var klar. Några månader senare berättade min vän hur Dr. Adodo hjälpte Henne med sin stavning så jag kontaktade doktor Adodo för att hjälpa mig med hans stavning och han svarade att han skulle hjälpa mig med hans stavning och jag kommer se resultat inom 48 timmar. Idag är jag så glad att allt hände precis som Dr Adodo sa, min man kom tillbaka till mig inom 48 timmar på knäna och frågade mig att förlåta honom och acceptera honom tillbaka i mitt liv. Om du behöver hjälp i ditt förhållande kontakta honom för hjälp via e-post: Adodospelltemple@gmail.com eller ring honom på: +1 (661) 704 3225 eller kontakta honom direkt på hans hemsida http://adodospelltemple.webs.com/

Ramsey Kath sa...

Jag har aldrig sett mig skjuta tårar för någonting förut, men den här dagen som min älskare lämnade huset med irritationer efter att vi hade någon kamp om honom som alltid kom hem sent och flirtade med kvinnor skrek jag hela dagen, men efter så många dagar Av ensamhet bestämde jag mig för att leta efter lösning på mitt förhållande och svar kom till mig när jag såg Dr.Adodo detaljer på internet och jag läste mycket recensioner om honom och jag bestämde mig för att ringa honom och med hjälp av Dr. Adodo min älskare kom tillbaka till mig inom 48 timmar och sedan dess har han aldrig kommit hem sent, så du kan se hur mäktig och användbar Dr.Adodo är för hela världen, det är därför jag ska sätta Dr.Adodo kontaktuppgifter Just nu för de personer som behöver hjälp, kontakta Dr.Adodo via mobil +1 (661) 704 3225 eller skriv honom via e-post på Adodospelltemple@gmail.com eller hans hemsida http://adodospelltemple.webs.com /

ivan sa...

Hur min älskare kom tillbaka till mig mirakulöst

Goddag allihop. Jag har något att dela med dig .. Jag heter RUBBY POGGATS, min flickvän och jag var separerade under en lång period på grund av missförstånd, jag kom över olika stavhjul och de kunde inte alla få min älskare tillbaka. Jag var så ledsen och gav mig nästan upp när jag träffade en stavningskastare som heter Great Doctor Omoluyi som hjälpte mig att få min älskare tillbaka. Ända sedan dess har jag varit så glad och kunde inte tro att det skulle hända. Han hjälpte mig också med framgångsstavning, jag har levt lyckligt med min älskare nu och kommer snart att gifta mig. Här är hans kontakt Email: [isikolosolutionhome@gmail.com] ELLER CALL +2348133261196 Om du behöver hjälp med att få din ex tillbaka, sluta ditt äktenskap från att smula eller du behöver framgång i alla aspekter av ditt liv. Han är verkligen en bra stavningskastare. Han är specialiserad i följande spel.
1) Om du vill ha din ex tillbaka.
2) Avbryt ditt äktenskap eller förhållande från att bryta isär.
3) Du vill bli befordrad på ditt kontor.
4) Cure för för tidig utlösning
5) Om du vill ha ett barn.
6) Du vill vara rik.
7) Du vill knyta din man / fru för att vara din för evigt.
8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
9) Cure för herps
10) botemedel mot hiv
11) Cure for Cancer

Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
Genom isikolosolutionhome@gmail.com eller ring eller whatsapp honom sin direkta linje +2348133261196

Jamar Elin sa...

Jag vill vittna om en stavningskrock som hjälper mig att återställa mitt brutna äktenskap. Jag var gift i omkring 10 år till min man och det var underbart och roligt hela tiden innan min man började ha en affär utanför vårt äktenskap med en annan kvinna på sitt kontor som ledde till att vi skilde sig så han lämnade mig med våra två barn. Jag gick igenom helvetet med mina barn tills jag var introducerad till en stavningskastare som heter Dr Adodo som jag kontaktade för hjälp och han försäkrade mig om att han kommer att få min man tillbaka om två dagar, gjorde jag allt som han frågar mig och min största överraskning min man ringde mig och började be om ursäkt för alla de missförhållanden han hade gjort mot mig och jag var tvungen att förlåta honom för att jag behövde honom tillbaka, så om du går igenom svårigheter i ditt förhållande kommer jag att rådgöra med att du kontaktar honom idag på hans e-postadress på Adodospelltemple@gmail.com eller ring honom på hans mobilnummer +1 (661) 704 3225 eller kontakta honom direkt på hans hemsidahttp: //adodospelltemple.webs.com/