måndag, juni 06, 2016

Innan jag slutar

Innan jag slutar måste jag på grund av ett inre tvång få skriva av mig några av de många skäl som ligger bakom beslutet. Det vore skönt för mig att kunna sammanställa argumenten. Glöm inte bort att en blogg är personlig, ofta spontan och föränderlig. Den som skriver blogg ska inte behöva utstå onödiga påhopp, hotas eller anmälas till domkapitlet.

De riktigt stora skälen som jag till dels sammanfattar i nedanstående sju punkter innehåller inte alla skäl. De positiva vill jag återkomma till och de lokala vill jag utelämna.

1. Lagen om Svenska kyrkan är förödande och måste snarast bort. En kyrka kan inte leva beroende av att staten har bestämt att alla ska ha lika tillgång till den och att alla ska kunna bestämma lika mycket, alla överallt, genom folkdemokrati. Detta är Svenska kyrkans grund, men inte Kristi kyrkas grund.

2. I överensstämmelse med p 1 har ämbetsbärarna blivit tjänstemän. Det är enligt min mening alldeles oacceptabelt. Det finns många präster som förstår det, men få som kan handla på annat sätt. Genom utbildning, karriärvägar och lönesättningar styrs Svenska kyrkan i enlighet med Socialdemokraternas partiprogram ivrigt påhejat av Centerpartiets. Jag tror inte de förstår hur illa de behandlar kyrkan. Kanhända till den gräns att Herren själv flyttar ljusstaken.

3. I enlighet med p 1 och p 2 förändras kulturen. Ann Heberlein beskriver den med ord som arrogans, självrättfärdighet och toppstyrning. Dag Sandahl hävdar att "firman" inte längre "vet vad den tillverkar". Uttalanden som dessa och liknande pekar mot en annalkande katastrof. De "avslöjanden" media pekat på under veckan är sannolikt toppen på isberget. Och ingen vill lyssna därför att p 1 får inte ifrågasättas. Rättning i ledet är enda alternativet.

4. Det allvarligaste av allt är att evangeliet torkar ut, rotar sig inte utan kvävs i en kultur som den ovan. Rösten hörs inte längre.  Den drunknar i kakafonin. Ulf Lundell träffar så rätt i en av sina vemodiga låtar "vi behövs inte längre, det är andra som har tagit över".

5. All forskning vet att folkkyrkans tid är över. Den konstantinska eran är slut och ändå håller så många anställda omedvetet fast vid en förlegad självbild och så många kyrkopolitiker klamrar sig vid den inbillade och uppblåsta makten. Det är djupt tragiskt.

6. som en följd av p 1, 2, 3, 4 och 5 är Svenska kyrkan helt oförmögen att lösa teologiska frågeställningar. Kyrkan kan inte längre använda sig av teologin. Organisationen har spelat bort sitt bästa kort. Den har satsat sina sista slantar och förlorat. Det finns ingen kompetens, ingen kraft i det sammanhang som inte grundar sig på Bibeln och Bekännelsen.

7. P 1, 2, 3, 4, 5 och 6 leder till att arbetet med till exempel OAS, "Nya sätt att vara kyrka" och EFS församlingsplanteringar måste med nödvändighet ha en annan utgångspunkt. Det måste bli ett slut med försöken att förnya Svenska kyrkan. Något nytt måste komma. Det är möjligt att Svenska kyrkan överlever men då som museum.

Det är viktigt för mig och förmodligen för många att få ordning på argumenten, väga dem mot varandra och våga handla efter sitt samvete. Många har redan gjort det. Också i undantager Värnamo börjar vi se hur folk i allmänhet begär utträde och folk i synnerhet konverterar. Men fler förtvivlade och uppgivna människor behöver som sagt få ordning på argumenten och våga se de nya alternativen. Det gäller särskilt alla dem som längtar. Så går tankarna innan jag slutar.

6 kommentarer:

Andreas Holmberg sa...

Hoppas du fortsätter leda gudstjänster också på Annandag Pingst, Håkan! Det är så härligt subversivt, men inte främst som demonstration utan som manifestation och upplevelse av Andens vind över världen, "Apg 29", eller av ämnet för den osannolikt sällsynta Sjätte söndagen efter Trettondedagen: Guds fortgående verk. "Min Fader verkar alltjämt, så verkar också jag." (Jesus)

Och - utan alla jämförelser i övrigt - så verkar också, hoppas vi, alltjämt Håkan Sunnliden. Gud välsigne de år du har kvar i ecclesia militans!

(Roligt att du - också utan alla jämförelser i övrigt - tog upp Melkisedek i ett tidigare blogginlägg; jag brukar uppmuntra pensionerade eller avpolletterade präster med ordet: "Du är en präst till evig tid, om än kanske inte efter Melkisedeks sätt." ;o).

Ribo sa...

Varför vill så många inom Svenska kyrkan konvertera just till katolikerna, när de tröttnar på sitt eget sammanhang? Skärselden, syndfria halvgudinnan och medåterlöserskan Maria, "kanoniserade" "helgon", ex cathedra, utanför kyrkan ingen frälsning, tro och gärningar, Bibeln OCH traditionen - hur många skäl behöver ni för att titta i annan riktning? Om RKK inte varit så gammal, utan uppstått idag, skulle man utan att tveka avfärdat henne som en icke-kristen sekt som uppstått på löslig "kristlig" grund.

Torbjörn Lindahl sa...

"Om RKK inte varit så gammal utan uppstått idag..."
Just det! Att vara gammal är i äkta kyrkliga sammanhang en av poängerna.

Anonym sa...

Detta är nog helt off topic, och jag brukar inte skriva (har faktiskt aldrig tidigare skrivit) någon kommentar här. MEN - Ribo provocerar mig genom att skriva om "medåterlöserskan". Jag gick i konvertitundervisning hos - synnerligen nythomistiska och förkonciliära - jesuiter under åren kring 1960, och bland de många frågor jag ställde fanns denna: vad skulle hända om en senil eller illvillig påve, i kraft av sitt ämbete, skulle proklamera en osann dogm? Jesuitfädernas svar var enkelt: Gud skulle hindra honom. Och just detta hände ju: när det allmänt spekulerades om att den dåvarande påven ville proklamera nya dogmer om Maria (som "medåterlöserska" eller "all nåds förmedlarinna") så dog han. Och näste påve utlyste Vaticanum II! Det fick mig ändå att tro (och jag är ändå inte - längre - katolik!) att den Helige Ande verkar i kyrkan.

Vidar Enfors sa...

Hoppas du fortsätter med Bibel studierna,de har varvet är välsignade budskap som Herren använder dej till de ska du veta.Du går i förberedda gärningar,Håkan vi ska proklamera en uppstånden Kristus.som du förmedlar i din skrivna texter,och som vi kan få ta del av bibelstudier som du hållit under åren du ska ha Stort Tack..! du får blicka frimodigt framåt. Vi ber för dej många med mej i Norden också fram över.

Anonym sa...

Mitt namn är suzy, jag är hör att ge vittnesbörd om hur jag fick tillbaka min make tillbaka, vi fick gifta i mer än 9 år och har två barn. saker går bra med oss ​​och vi är alltid glada. tills en dag min man började bete sig på ett sätt som jag inte kunde undersand, jag var mycket förvirrad av hur han behandlar mig och barnen. senare samma månad han inte kom hem igen och han kallade mig att han vill ha en skilsmässa, jag frågade honom vad jag har gjort för fel för att förtjäna allt detta från honom, är allt han sade att han vill ha en skilsmässa att han hatar mig och göra inte vill se mig igen i hans liv, jag var galen och också frustrerad vet inte vad jag ska göra, jag var sjuk i mer än 2 veckor på grund av byte av min make. Jag älskar honom så mycket att han var allt för mig utan honom mitt liv är ofullständig. Jag sa till min syster och hon berättade att kontakta en spell caster hon vet år sedan, jag tror aldrig i allt detta spell gjutning av en sak. Jag bara vill prova om något kommer att komma ut av det. Hon gav mig kontakt mannen jag kontakta honom och förklara allt för honom, berättade mannen för mig att min man har tagits av en annan kvinna, att hon använder en kärleks voodoo stava på min man som är varför han hatar mig och även vill att vi ska skiljas. då han berättade för mig att inte oroa sig för att han kommer att kasta en spell på honom som gör honom tillbaka till mig och barnen, berättade han för mig allt jag behöver för att ge för honom att kast förtrollningen och efter en vecka min man ringde mig och han berättade för mig att jag skulle förlåta honom, började han att be om ursäkt på telefon och sade att han fortfarande älskar mig att han inte visste vad som kom över honom att han lämnade mig.
så glad att Drujiagbe kast ut förtrollningen och tillbaka min man tillbaka till sin normala igen i dag, mig och min familj är nu glad igen. tack sir för vad du har gjort för mig jag skulle ha varit något i dag om inte för din stora spell. Jag vill att ni mina vänner som passerar genom alla den här typen av kärlek problem att få tillbaka sin make, maka eller fd pojkvän och flickvän att kontakta drujiagbeblacktemple@gmail.com. och du kommer att se att problemet kommer att lösas utan dröjsmål. han berättade att han specialiserat sig på att lösa andra problem, bland annat följande:
(1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
(2) Om du alltid har mardrömmar.
(3) som du vill ska främjas på kontoret.
(4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
(5) Om du vill ha ett barn.
(6) Om du behöver ekonomiskt stöd.
(7) Om du vill att bota hiv aids
kontakta honom nu för omedelbar lösning på ditt
problem på drujiagbeblacktemple@gmail.com
Tack sir dr, du är min bästa vän och min far.