fredag, juni 03, 2016

Flera skäl att sluta

I går lunchade jag tillsammans med en god vän på "Gästis". Då kom det fram en man och berättade att han läst om mig i Värnamo Nyheter. Vi samtalade och han var klart tagen. "Det verkar vara toppstyrning", blev hans tema. Och det har han rätt i. Just nu tror jag det är det som stör mig mest, att politikerna lyckats knäcka ryggraden på prästerna. Lagen om Svenska kyrkan,  den politiska koncentrationen av makten genom stordriften, den pågående förändringen av trons innehåll och den så kallade öppenheten sker utan nämnvärt motstånd. Och inte nog med det; politikerna har genom Kyrkoordningen och medhjälp av opinionen lyckats få prästerna av alla att genomföra det hela. Det är klart jag gråter.

Ska då alla präster sluta? Nej, det tycker jag inte. Men det jag uppriktigt menar är att de som är anställda har en skyldighet att kämpa den goda kampen liksom alla vi som inte är anställda. Som det är nu har de anställda i stor utsträckning blivit isolerade. Inte så att de inte har folk i sina verksamheter utan så att de inte delar liv och tro med dem. Idén om att präster och andra anställda ska "nå ut" eller vara "som vanliga människor" är både konstlad och förlegad. Resultatet blev snarare isolation. Nu är det interna möten som gäller, rättning i leden och samhällstjänst som gäller. Men var är själva budskapet?

Kollegan Christian Braw gav ett bra exempel hämtat från det som är själva hjärtat i kyrkan. Under rubriken Ge oss evangelium och inte lag och krav. Du kan läsa den i sin helhet genom att klicka här. Han påpekar att många präster börjar sin predikan med och låter den handla om dagens ämne. Sedan visar han att så var det inte förr. Ämnen som "kampen mot ondskan" eller "samhällsansvar" får oss att predika över ämnen,  begrepp och lag i stället för att predika över "dagens evangelium". Detta är ett utmärkt och träffande exempel på den förskjutning som har skett och sker inom Svenska kyrkan. Kollektbönen som utgick till Heliga Trefaldighets dag är ett annat exempel. Vi bombarderas av dessa förskjutningar och den blivande Kyrkohandboken är ytterligare ett prekärt exempel. Detta är några skäl till att vara högljutt kritisk och till att jag inte vill ta ansvar för fortsättningen utan föredrar att kämpa den goda kampen på andra sätt.

Är det bara jag som är kritisk? Är det bara "kvinnoprästmotståndare" och "homofober" som är kritiska? Nej, allt fler är det och till och med Kyrkans Tidning publicerar nästa varje vecka kritiska debattartiklar och insändare från alla möjliga håll. Akademier och institutioner kritiserar öppet Svenska kyrkan. Men man lyssnar inte.

I går fick jag blogga om att jag slutat min anställning. Strax innan, och jag befann mig i Italien, så stack Aftonbladet och Dagens Eko hål på bubblan "kulturen inom Svenska kyrkan". Ja, inte överallt men på fler ställen än lovligt. Jag inser att saker och ting går att diskutera. Jag är för bruket att resa och att resa utomlands men inte för missbruket att resa  och att resa utomlands. Detta är värt en analys utöver alla andra argument som talar emot Svenska kyrkan. En som har skrivit om detta är Ann Heberlein, doktor i etik (sic). Hennes debattinlägg i DAGEN är lätt skrämmande. Du kan läsa den genom att klicka här. I ingressen står att läsa:

En kultur av arrogans, självrättfärdighet och toppstyrning. Det är rötterna till den ekonomiska skandal som just nu skakar Svenska kyrka.

Läs orden igen - sakta - en kultur av arrogans, självrättfärdighet och toppstyrning. Det är ord och inga visor. Tyvärr tror jag hon har rätt. Denna kultur når snart ner på det lokala planet. Man lyssnar inte på kritik därför att staten har ju bestämt att kyrkan ska ha en demokratisk organisation, alla är lika mycket värda och servicen ska nå ut överallt. Här finns inga alternativ och ledningen kan inte och vill inte höra något annat. Den har förlorat förmågan att lyssna, tvingats till likriktning och lärt metoder för att driva saken.

Detta är ytterligare skäl till att radikaliseras, återvända till evangelium och lära av de första kristna.

3 kommentarer:

Andreas Holmberg sa...

Tyvärr försvann det ett "bara". "Ge oss evangelium och inte bara lag och krav" borde det ha stått. Vi behöver lag och krav, även om "Jesus lyfter bördan av". (Ungefär som sr Veronica i sin fina lilla skrift om nattvarden borde ha skrivit att det inte längre var "bara bröd och vin" i nattvarden. Hon skrev i enlighet med transsubstantiationsläran att det inte längre var "bröd och vin", vilket ju är uppenbart felaktigt. "Brödet som vi bryter" kallar ju S:t Paulus det).

Jag förstår inte heller Braws kritik mot att formulera ett tema för söndagen utifrån dagens texter - även om man inte bör låta det styra exegetiken för mycket (predikanten är ju fri att ge sin predikan en annan överskrift). Dessutom fanns ett söndagstema redan i psalmböckerna före 1937, de nämligen som var sammanbundna med psalmbokstillägget "Nya Psalmer" från 1921. Jag antar att det kan ha varit ärkebiskop Söderblom som införde söndagstemana, och jag finner de flesta av dem uppbyggliga.

Håkan Sunnliden sa...

Andreas, tyvärr måste stå fast denna gång. Jag skrev inte "bara" och mex anledning av din kommentar måste jag hålla fast bid detta utelämnande. Jag tror mämligen inte på lagens tredje bruk. Det är vad jag förstår en efterhandskonstruktion. Det räcker med evangelium. Men resonemanget går inte att utveckla här.

Kanske är det också mitt skäl att undvika dagens ämne (även om jag också använder det ibland och även om det inte behöver påverka evangeliets förkunnelse negativt. Men kritiken mot det är att det vilseleder eller leder bort från evangelium. Är förkunnaren omedveten om detta, och det är de många, blir dagens ämne överordnat dagens evangelium. I tider som dessa har vi inte råd med det.

Anonym sa...

Mitt namn är suzy, jag är hör att ge vittnesbörd om hur jag fick tillbaka min make tillbaka, vi fick gifta i mer än 9 år och har två barn. saker går bra med oss ​​och vi är alltid glada. tills en dag min man började bete sig på ett sätt som jag inte kunde undersand, jag var mycket förvirrad av hur han behandlar mig och barnen. senare samma månad han inte kom hem igen och han kallade mig att han vill ha en skilsmässa, jag frågade honom vad jag har gjort för fel för att förtjäna allt detta från honom, är allt han sade att han vill ha en skilsmässa att han hatar mig och göra inte vill se mig igen i hans liv, jag var galen och också frustrerad vet inte vad jag ska göra, jag var sjuk i mer än 2 veckor på grund av byte av min make. Jag älskar honom så mycket att han var allt för mig utan honom mitt liv är ofullständig. Jag sa till min syster och hon berättade att kontakta en spell caster hon vet år sedan, jag tror aldrig i allt detta spell gjutning av en sak. Jag bara vill prova om något kommer att komma ut av det. Hon gav mig kontakt mannen jag kontakta honom och förklara allt för honom, berättade mannen för mig att min man har tagits av en annan kvinna, att hon använder en kärleks voodoo stava på min man som är varför han hatar mig och även vill att vi ska skiljas. då han berättade för mig att inte oroa sig för att han kommer att kasta en spell på honom som gör honom tillbaka till mig och barnen, berättade han för mig allt jag behöver för att ge för honom att kast förtrollningen och efter en vecka min man ringde mig och han berättade för mig att jag skulle förlåta honom, började han att be om ursäkt på telefon och sade att han fortfarande älskar mig att han inte visste vad som kom över honom att han lämnade mig.
så glad att Drujiagbe kast ut förtrollningen och tillbaka min man tillbaka till sin normala igen i dag, mig och min familj är nu glad igen. tack sir för vad du har gjort för mig jag skulle ha varit något i dag om inte för din stora spell. Jag vill att ni mina vänner som passerar genom alla den här typen av kärlek problem att få tillbaka sin make, maka eller fd pojkvän och flickvän att kontakta drujiagbeblacktemple@gmail.com. och du kommer att se att problemet kommer att lösas utan dröjsmål. han berättade att han specialiserat sig på att lösa andra problem, bland annat följande:
(1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
(2) Om du alltid har mardrömmar.
(3) som du vill ska främjas på kontoret.
(4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
(5) Om du vill ha ett barn.
(6) Om du behöver ekonomiskt stöd.
(7) Om du vill att bota hiv aids
kontakta honom nu för omedelbar lösning på ditt
problem på drujiagbeblacktemple@gmail.com
Tack sir dr, du är min bästa vän och min far.