torsdag, juni 09, 2016

Reformera Svenska kyrkan

Rubriken kanske förvånar.  Är det vad jag vill? Ja, uppriktigt. Är det vad jag tror är möjligt?  Jag vacklar,  men låt mig göra ett försök. Efter att jag skrivit denna blogg fick jag Kyrkans Tidning 23/2016 och läser till min glädje biskop Biörn Fjärstedts debattartikel. Rubriken lyder "Dags för Svenska kyrkan att börja om från början" och i ingressen står att läsa: "Läget i Svenska kyrkan kräver en radikal förändring, en nystart som i reformationsuppgörelsen på 1500-talet". Du kan läsa artikeln i sin helhet genom att klicka här.
Är det möjligt att reformera Svenska kyrkan? Jag kan tänka hur en sådan reformation skulle se ut. "Min" reformation skulle skilja sig mycket från 1500-talets. Den skulle rikta in sig på strukturerna, på själva organisationen, snarare än bekännelsen. Jag älskar Svenska kyrkan - sådan hon är enligt sin bekännelse och som jag som ung lärde känna henne. Kanske skulle jag vilja omprioritera bekännelsens artiklar något, anpassa dem till vår tid, förstärka någon och tona ner en annan. Jag skulle vilja se en reform-katolsk kyrka med full gemenskap både med den romerska kyrkan och de ortodoxa kyrkorna. Komma ur den tvångströja, den förnedring och sekterism Svenska kyrkan nu upplever. Här kommer lite radikala förslag. Kanske något att motionera om?
  • Först skulle jag ta bort den särskilda lagen om Svenska kyrkan. Kyrkan är till sitt väsen inte öppen och inte demokratisk. Kyrkans högsta ämbete är biskopens. Denne ska vara insatt i det apostoliska, i full gemenskap med övriga biskopar i Kristi kyrka, inte avvika. Biskopen kallas, utses och väljs av prästerna och gudstjänstfirarna. De senare kan i och för sig organiseras demokratiskt. Vi skulle kunna utveckla en kyrklig demokrati.
  • Kyrkomötet skulle i förlängningen vara ekumeniskt. Det kan ordnas generöst så att lekmännen får 50% och prästerna/diakonerna 50%. Utöver dessa finns biskoparna med utslagsröst.
  • Dopet skulle knytas till tron. Tron skulle vara förutsättningen för dopet. Jag talar självklart om Kyrkans tro, men sedan också om kandidatens tro. Talar vi om omyndiga personer måste faddrarna vara äkt-kristna och kunna gå i god för lärjungaträningen. "Jesus Kristus, den korsfäste och uppståndne kallar dig nu att vara hans lärjunge. Tag emot korsets tecken på din panna, din mun och ditt hjärta."
  • Syndabekännelsen och avlösningen praktiseras främst i hushållen som består av 10-15 personer. Flera hushåll går samman. När den sakramentala bikten praktiseras kallar man in prästen.
  • Konfirmationen behöver individualiseras så den leder till ett vuxet liv "i Anden", i gemenskap med andra kristtrogna på den lokala platsen. Lokalt behöver församlingen organiseras i hushåll, husförsamlingar och ekumeniskt. På söndagen kl 11.00 samlas alla till Högmässa.
  • Äktenskapet, liksom prästvigningen, är sakramentala handlingar och behöver återerövras.
  • Nattvarden celebreras av biskopen. Biskopen delegerar firandet av nattvarden till prästerna som celebrerar i husförsamlingarna. När celebrationen sker i kyrkbyggnaden är den ekumenisk och leds av stadens biskop.
Det här är i alla några punkter att börja med. Vågar vi tro att utvecklingen skulle kunna gå åt det här hållet? Att det går att grundligt reformera Svenska kyrkan?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Frågan är ju också om Svenska kyrkan vill reformeras (istället för att deformeras) och i praktiken torde det aldrig bli fallet så länge det finns en lag om Svenska kyrkan och det är politiker som bestämmer istället för biskoparna. Sen är det ett problem om biskoparna, som är valda av politikerna, är så fast rotade i sin inställning att det ändå inte sker något.

/Jonas

Anonym sa...

Mitt namn är suzy, jag är hör att ge vittnesbörd om hur jag fick tillbaka min make tillbaka, vi fick gifta i mer än 9 år och har två barn. saker går bra med oss ​​och vi är alltid glada. tills en dag min man började bete sig på ett sätt som jag inte kunde undersand, jag var mycket förvirrad av hur han behandlar mig och barnen. senare samma månad han inte kom hem igen och han kallade mig att han vill ha en skilsmässa, jag frågade honom vad jag har gjort för fel för att förtjäna allt detta från honom, är allt han sade att han vill ha en skilsmässa att han hatar mig och göra inte vill se mig igen i hans liv, jag var galen och också frustrerad vet inte vad jag ska göra, jag var sjuk i mer än 2 veckor på grund av byte av min make. Jag älskar honom så mycket att han var allt för mig utan honom mitt liv är ofullständig. Jag sa till min syster och hon berättade att kontakta en spell caster hon vet år sedan, jag tror aldrig i allt detta spell gjutning av en sak. Jag bara vill prova om något kommer att komma ut av det. Hon gav mig kontakt mannen jag kontakta honom och förklara allt för honom, berättade mannen för mig att min man har tagits av en annan kvinna, att hon använder en kärleks voodoo stava på min man som är varför han hatar mig och även vill att vi ska skiljas. då han berättade för mig att inte oroa sig för att han kommer att kasta en spell på honom som gör honom tillbaka till mig och barnen, berättade han för mig allt jag behöver för att ge för honom att kast förtrollningen och efter en vecka min man ringde mig och han berättade för mig att jag skulle förlåta honom, började han att be om ursäkt på telefon och sade att han fortfarande älskar mig att han inte visste vad som kom över honom att han lämnade mig.
så glad att Drujiagbe kast ut förtrollningen och tillbaka min man tillbaka till sin normala igen i dag, mig och min familj är nu glad igen. tack sir för vad du har gjort för mig jag skulle ha varit något i dag om inte för din stora spell. Jag vill att ni mina vänner som passerar genom alla den här typen av kärlek problem att få tillbaka sin make, maka eller fd pojkvän och flickvän att kontakta drujiagbeblacktemple@gmail.com. och du kommer att se att problemet kommer att lösas utan dröjsmål. han berättade att han specialiserat sig på att lösa andra problem, bland annat följande:
(1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
(2) Om du alltid har mardrömmar.
(3) som du vill ska främjas på kontoret.
(4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
(5) Om du vill ha ett barn.
(6) Om du behöver ekonomiskt stöd.
(7) Om du vill att bota hiv aids
kontakta honom nu för omedelbar lösning på ditt
problem på drujiagbeblacktemple@gmail.com
Tack sir dr, du är min bästa vän och min far.