onsdag, juni 08, 2016

Det finns en gräns

De senaste dagarna har jag mött människor som velat veta mer om skälen till mitt beslut. De flesta har visat både förståelse och sympati. Nu är det faktiskt sant att jag utelämnat de lokala skälen. Jag upplever det som en frestelse att berätta om de lokala förhållandena men inser att det i det här läget vore fel. Jag vill inte framstå som bitter och jag vill inte hänga ut enskilda personer. Men jag är inte den första prästen som får lämna tjänsten i Värnamo snarare den tredje. Lämnar och lämnar. Jag har sagt upp mig av fri vilja. Eftersom mina dagar är räknade vill jag inte förslösa dem i ett sammanhang där jag inte efterfrågas. Nog och tillräckligt, tills vidare,  sagt om detta.

Det finns motståndare som har bett mig lämna Svenska kyrkan. Den förste som bad mig göra detta var Helle  Klein. Det är några år sedan men varför ska jag lyssna på henne, en motståndare? Sedan dess har andra önskat detsamma. Inte många och bara antydningsvis. Inget jag egentligen bryr mig om, men ändå ... vad är det för kyrka jag befinner mig i?

Nu är det inte rätt att misstänkliggöra Svenska kyrkan och dess ledning, men behövs det? Är det inte så att den börjar bli ganska tydlig med vad den vill? Kan det vara så att det inte är mig det är fel på utan organisationen Svenska kyrkan? Der verkar som att det finns många andra kollegor och vänner som känner av detsamma. Utan att säga för mycket också lokalt. Kyrkoherden förmanade mig så strängt han bara kunde att inte skriva något om det lokala. Jag ger honom rätt, men håll med om att det känns konstigt.

Varför lämnar jag inte Svenska kyrkan om jag är så missnöjd? Varför konverterar jag inte? Det är bra frågor. Jag är inte missnöjd med Bekännelsen än mindre med den Bibel Svenska kyrkan bekänner sig till. Tvärtom,  jag är så tacksam för allt jag fått genom Svenska kyrkan.Jag kommer aldrig, så länge jag lever, att glömma kvällen innan jag konfirmerades, dagen då Herren lovade att visa mig vägen. Jag kommer att stå i ständig tacksamhetsskuld till Stiftsgården Stjärnhov där jag fick sjunga våra underbara kvällspsalmer och be Completoriet. Jag kan inte bortse från mina älskade kollegor, inte från studieåren, vänner som till exempel Stellan Bengtsson, Hans Hansson ellet Arne Selander för att nämna några av dem som jag kämpade tillsammans med när Lennart Koskinen skulle tvinga oss i stället för att lyssna på oss. Jag skulle kunna ge många exempel på personer som har betytt mycket för mig. Jag glömmer inte bröderna Stefan och Krister Holmström och så vidare.

Nej, jag kan inte utan vidare lämna Svenska kyrkan. Jag älskar Svenska kyrkan, den reform-katolska och just det är skälet till att jag "hatar",  obs jag använder begreppet i biblisk mening, alla dem som vilseleder, bryter ner och gör om Svenska kyrkan. Det må sedan vara biskopar eller lokala kyrkopolitiker.

Innan jag slutar dagens blogg måste jag berätta. Någon sa till mig att man inte ska överge sin gamla mor syftandes på Svenska kyrkan. Det övervägde jag men insåg strax att det ligger något i det. Så jag funderade ett varv till och detta var vad jag såg. Nej, ska inte överge min gamla mor, inte ens om hon blir orkeslös, förvirrad, senil eller förvirrad. MEN om människor i min omgivning kommer till tro kommer jag aldrig att anförtro dem i hennes vård. Det vore synnerligen ansvarslöst.

Alltså förblir jag präst inom Svenska kyrkan även om jag aldrig kommer att överlämna mina barn i hennes vård. Det finns en gräns.

8 kommentarer:

Torbjörn Lindahl sa...

Mycket av det du skriver kan jag känna igen mig i. Särskilt detta om att tveka inför att överlämna någon i den sjuka moderns vård.

Anonym sa...

Hej,

Bra beslut du tagit. Missnöje är aldrig en bra grund
för att konvertera.

/Mats

Andreas Holmberg sa...

Nåväl, men det finns fortfarande en del goda "mödrar i Kristus" inom Svenska kyrkan, t.o.m. i dess yttre organisation (anställda alltså) som jag med förtroende lämnar mina barn åt. Men inte åt kyrkan med litet k utan vidare, tyvärr, tyvärr, tyvärr.

På det sättet är Betty Ehrenborgs psalm inte längre aktuell (fast varför den rök ur Sionstoner 1935 utan att komma in i 1937 års psalmbok vet jag faktiskt inte). Den borde kanske ha sjungits - och bedits - flitigare medan tid var? Se http://friapsalmboken.blogspot.se/search/label/V%C3%A4lsigna%20k%C3%A4re%20Herre%20Gud%20v%C3%A5r%20kyrka

Andreas Holmberg sa...

Men på andra sätt är S:ta Bettys (Hesselblad Sveriges andra helgon genom tiderna, vilket papistiskt larv!) innerliga psalm/bön förstås mer aktuell än någonsin. "Ja, uppväck den och ge den liv och styrka!"

Och "läk du hennes skador, dej förbarma!
Låt sanningen gå ut bland mänskor arma.
Uppväck till liv, förjaga säkerheten
och lär oss leva helt för evigheten!
Låt alltid klart mitt i vår kyrka skina
din gudom, din uppståndelse, din pina!
Omkring ditt kors, o Jesus, oss förena
och tänd i oss din kärlekslåga rena!"

Stig Walldin sa...

Också jag känner igen mycket av det du skriver! Dock fann jag ett sätt att vara inom denna organisation. Våra olika vägar har med Hans kallelse att göra. Därför blir konsekvenserna olika för oss.

Om jag skulle överlämna någon pånyttfödd till organisationen, har att göra med var denna händelse ägde rum. Det finns fortfarande friska källor. Och Herren har aldrig lovat frälsa organisationer.

Anonym sa...

Det var naturligtvis inget "papistiskt larv" när den heliga Elisabeth Hesselblad kanoniserades i söndags; det var heller knappast uppfattningen hos det stora antal präster och lekmän ur Svenska kyrkan som närvarade.

Sverige har fler helgon, men de är inte kanoniserade enligt den ordning som gällde för den heliga Birgitta och nu. De kan vördas lokalt men är inte inskrivna i kyrkans förteckning över helgon (kyrkans kanon). Se mer information om helgon och helgonförklaringar här: http://www.katolskakyrkan.se/katolska-kyrkan-i-varlden/helgon.

Önskar dig all lycka i fortsättningen Håkan!
/Jonas

Anonym sa...

Ärade f. Håkan,

Ett synnerligen tufft beslut av er att sluta som präst i Svenska Kyrkan men jag respekterar ert beslut som rättfärdig eftersom ni har förmågan att tänka några varv innan ni beslutar. Ni är en ledare i Kristi Kyrka och ni vill tjäna Hans flock. Ja, "en reform-katolska kyrka som står nära katolikerna och de ortodoxa kyrkorna" - Ett utmärkt förslag! En vän till mig som är präst-munk sa följande: "Låt honom komma hem till ortodoxa kyrkan". Kanske ni har skäl att tänka några varv till?

Johannes B.

Anonym sa...

Mitt namn är suzy, jag är hör att ge vittnesbörd om hur jag fick tillbaka min make tillbaka, vi fick gifta i mer än 9 år och har två barn. saker går bra med oss ​​och vi är alltid glada. tills en dag min man började bete sig på ett sätt som jag inte kunde undersand, jag var mycket förvirrad av hur han behandlar mig och barnen. senare samma månad han inte kom hem igen och han kallade mig att han vill ha en skilsmässa, jag frågade honom vad jag har gjort för fel för att förtjäna allt detta från honom, är allt han sade att han vill ha en skilsmässa att han hatar mig och göra inte vill se mig igen i hans liv, jag var galen och också frustrerad vet inte vad jag ska göra, jag var sjuk i mer än 2 veckor på grund av byte av min make. Jag älskar honom så mycket att han var allt för mig utan honom mitt liv är ofullständig. Jag sa till min syster och hon berättade att kontakta en spell caster hon vet år sedan, jag tror aldrig i allt detta spell gjutning av en sak. Jag bara vill prova om något kommer att komma ut av det. Hon gav mig kontakt mannen jag kontakta honom och förklara allt för honom, berättade mannen för mig att min man har tagits av en annan kvinna, att hon använder en kärleks voodoo stava på min man som är varför han hatar mig och även vill att vi ska skiljas. då han berättade för mig att inte oroa sig för att han kommer att kasta en spell på honom som gör honom tillbaka till mig och barnen, berättade han för mig allt jag behöver för att ge för honom att kast förtrollningen och efter en vecka min man ringde mig och han berättade för mig att jag skulle förlåta honom, började han att be om ursäkt på telefon och sade att han fortfarande älskar mig att han inte visste vad som kom över honom att han lämnade mig.
så glad att Drujiagbe kast ut förtrollningen och tillbaka min man tillbaka till sin normala igen i dag, mig och min familj är nu glad igen. tack sir för vad du har gjort för mig jag skulle ha varit något i dag om inte för din stora spell. Jag vill att ni mina vänner som passerar genom alla den här typen av kärlek problem att få tillbaka sin make, maka eller fd pojkvän och flickvän att kontakta drujiagbeblacktemple@gmail.com. och du kommer att se att problemet kommer att lösas utan dröjsmål. han berättade att han specialiserat sig på att lösa andra problem, bland annat följande:
(1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
(2) Om du alltid har mardrömmar.
(3) som du vill ska främjas på kontoret.
(4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
(5) Om du vill ha ett barn.
(6) Om du behöver ekonomiskt stöd.
(7) Om du vill att bota hiv aids
kontakta honom nu för omedelbar lösning på ditt
problem på drujiagbeblacktemple@gmail.com
Tack sir dr, du är min bästa vän och min far.