söndag, augusti 28, 2016

Nydala klosterkyrka.

Idag har jag suttit några timmar med Romarbrevet. Det blir en fortsättning på de förklaringar jag redan har haft. Ska om 10 dagar börja med Rom 9-11, den tredje huvuddelen och en mycket spännande del eftersom den handlar om Israels återupprättelse. Jag är extra motiverad eftersom jag ska ge fem bibelförklaringar i Vrigstad under hösten 5 x 2 timmar över just de kapitlen. Det är Missionsförsamlingen och Pingstförsamlingen som tillsammans arrangerar dessa förklaringar med start 18 september vill jag minnas.

Egentligen hade jag tänkt gå på ekumenisk gudstjänst här i Värnamo på förmiddagen. Jag gick ut på nätet för att få lite mer information. Men det visade sig att Missionskyrkan inte skulle vara med. De hade egen förmiddagsgudstjänst samtidigt. Den Romersk-katolska församlingen var inte med eftersom det skulle firas nattvard. Pingstförsamlingen hade inte annonserat någon ekumenisk gudstjänst på sin hemsida. Jag känner väl till det ekumeniska läget i Värnamo och tappade uppriktigt sagt lusten. Det blev studium av Romarbrevet i stället och senare en mässa i Nydala klosterkyrka, något jag inte ångrat.

På eftermiddagen var det dags för fotboll. AIK spelade mot Bajen. Slutresultatet 0-0 får vi tills vidare vara nöjda med. Det tror jag inte AIK var som nu tappar till toppen.

Kl 18 var det så dags för högmässa i Nydala klosterkyrka. den gamla klosterkyrkan från år 1143 är fantastisk. När jag är där kan jag verkligen uppleva att vi so kristna har våra rötter genom historien. Här i klosterkyrkan befinner jag mig plötsligt i tiden långt före reformationen. Det var på den tiden det bara fanns en kyrka i vårt land, den allmänneliga! Plötsligt kom 14 söndagen till sin rätt eftersom Evangeliebokens rubrik är just Enheten i Kristus.

Nu ä'r det dags att dra sig tillbaka. I morgon reser Kari och jag till Linköpings Universitetssjukhus och min förhoppning är nu att att jag ska få beskedet; färdig behandlad! Vi får se. Sedan reser vi till Katrineholm och besöker mor innan vi reser tillbaka till Värnamo.

Det är fantastiskt att kunna leva sina dagar mer fritt och spontant, Och att kunna välja var man vill fira sin Högmässa. Den tillfälliga gemenskapen som högmässan är har vi ju vart vi än kommer, med alla kristna. Och den mer stabila gemenskapen har vi snarare i vardagens liv än i söndagens. Jag tror vi var 12 personer, men jag känner dem all. Men tänk bara att få komma till Nydala klosterkyrka.

2 kommentarer:

SigridL sa...

Kommer även kommande bibelförklaringar att spelas in?

Håkan Sunnliden sa...

Hej Sigge,

Jag fortsätter i Värnamo kyrka som tidigare. Förklaringarna börjar tisdag 6 september och fortsätter sedan hela september och oktober ... Ja, de kommer att spelas in och läggas ut som vanligt.

Ha det så bra!