onsdag, augusti 17, 2016

Spelberoende och annat elände

I går inträffade det som inte ska få inträffa. En maskerad man springer in på fotbollsplanen och ger sig på målvakten när det är två minuter kvar av matchen. Matchen avbryts därför att målvakten inte kunde fortsätta. Nu finns det misstankar om att spel och dobbel kan ligga bakom övergreppet. Och det är här jag reagerar.

Hur många gånger har jag inte sagt till Kari när de visar reklam på TV-kanalerna att de där spelbolagen borde förbjudas. Nu är de visst förbjudna i Sverige, men kanalerna sänder från andra länder och det går tydligen inte att stoppa. Vid ett tillfälle vill jag minnas att jag räknade till mellan 5 och 10 spelbolag som gjorde reklam under en och samma paus. Reklam och reklam. De lockar med gratisspel, hänsynslöst lurar de människor in i spelberoende. Avskyvärt.

Av misstag kom Göteborgsposten i brevlådan häromdagen och där fann jag en artikel under rubriken Hysén & C:o - nobba spelbolagen och rädda liv. Du kan finna artikeln här. Debattören Jimmy Nilsson är tydligen rådgivare i Spelberoendes förening i Göteborg.

Forskarna jämför de snabbaste spelen med de tyngsta drogerna där hjärnans belöningssystem blir skadat och förnuftet bortblåst. Nilsson menar att eftersom missbruket varken syns eller luktar hinner det i regel gå väldigt långt innan det upptäcks. Många människor gör vad de kan för att dölja missbruket De ljuger för sina närmaste, de försöker rätta till sakernas tillstånd, förlorar än mer och gräver sin grav allt djupare. Som allt missbruk är det förenat med skam, skam för att ha lånat pengar, brutit löften om att betala tillbaka och modet att stå upp för sanningen försvinner fullständigt, Lönen är sorg, besvikelse, vanmakt och raserad ekonomi.

Under bara den senaste tiden har Nilsson fått tre samtal om någon som tagit livet av sig, senast en 19-årig kille som inte orkade dölja missbruket för sin flickvän. Det är ett fåtal människor som tjänar miljoner, men på andras bekostnad.

Den som har sett TV-reklamen vet hur glammigt allt framställs. Hur lätt det är att få gratisspel och hur lätt det är att vinna. Sportprofiler som Glenn Hysén och Frank Andersson gör reklam för de förödande snabba spelen.

Är det inte dags att vakna upp inför denna farsot som nu sprider sig över landet.

I går inträffade det som inte ska få inträffa. En maskerad man springer in på fotbollsplanen och ger sig på målvakten när det är två minuter kvar av matchen. Matchen avbryts därför att målvakten inte kunde fortsätta.

Det kanske inte är fotbollsfans som ställer till eländet på vissa matcher? Det kanske är spelmissbrukare som försöker fixa matcher eller som i frustration ger sig på andra, huliganer som inte har ett dugg att göra med fotboll. Jag har själv haft samtal med en man som tvingades i landsflykt eftersom han råkat i onåd. Han berättar att de inte alls var intresserade av fotboll. De gjorde upp i förväg hur de skulle gå till angrepp, samlades i klungor utanför matcharenan och väntade på den kick som det uppenbarligen ger att slåss för livet.

Idag domineras media av brända bilar. I natt brändes 20 bilar, sammanlagt handlar det om hundratals brända bilar i Sverige denna sommar. Minns ni vilket liv det blev för några år sedan då några bilar brändes i Paris? Nu talar vi om hundratals - i Sverige! Det kanske kan vara kortsiktigt att stärka polisens resurser, men något måste ha gått rejält snett med vår kultur. Ta bort kristen tro så får vi något annat i stället. 

Inga kommentarer: