fredag, augusti 05, 2016

Bombmakaren

Nu läser jag en deckarroman som jag sparat i min bokhylla en längre tid. Leif GW Perssons Bombmakaren och hans kvinna. Det är fantastiskt att en bok som kostar typ 269;- eller så och plötsligt kostar 69;- på ICA. Det gäller att ha is i magen.

Jag har inte läst ut boken, bara halva, men fastnat för en beskrivning jag vill återge. Skälet till det är att svensk massmedia och vad jag förstår politiker i allmänhet inte har någon koll på religion. Varför ska det vara så svårt för svenska att begripa religionens betydelse? Att det finns andra kulturer med andra värderingar? Att mänskliga rättigheter är en västerländsk idé som inte alls omfattas av flertalet människor?

Leif GW beskriver en terrorist och dennes förståelse på ett utmärkt sätt. Bokens huvudfigur polisen Lisa Mattei har spionerat på den misstänkt, men han ser så lugn och sansad ut där han sitter i trädgården och dricker thé. Han borde efter västerländsk modell vara stressad. Kollegan Martinez säger då:

Nej, sa Martinez. Det har han säkert inte heller. Han har ju sin tro. Han har redan kvalificerat sig för både paradiset och ett palats som är stort som halva Sörmland, en massa tjänare som fixar det praktiska åt honom och sjuttio jungfrur som han kan hoppa på när han inte har något bättre för sig. Han är inte som du och jag och alla andra kollegor.

Hur är det möjligt, säger Mattei och Martinez fortsätter:

Han lever i kraft av sin tro. Den är det enda som betyder något för honom. Han tjänar en god sak, han är en god och rättrogen människa, han är en lycklig människa. Och en lugn människa eftersom han inte har något att frukta. Ja, och så tänker han ta livet av så många som möjligt av oss andra, som inte är som han, för att visa hur god han är. Och eftersom det bara är en detalj för honom tänker han inte slarva med den biten.

Detta är en utmärkt beskrivning av terroristen. Så fungerar religionen. Frågan är bara om den är sann och det är samma fråga jag titt som tätt ställer mig själv. Har Jesu uppstått från de döda? Är det sant? Ja, jag tror det. Jag tror, till skillnad från liberalteologerna, att Bibeln är Guds sanna Ord. Och att den handlar om Guds kärlek till oss människor med en gåva som gör att vi i vår tur älskar andra människor.

Inga kommentarer: