tisdag, maj 16, 2017

Nu har det varit lugnt ett par dagar

Nu har det varit lugnt ett par dagar.

Hammarby besegrade Halmstad med 2-1 och det är alltid skönt att se sitt lag vinna. Jag tror att Bajen kan fortsätta att vinna. Det är ett stabilt lag i år även om det inte skulle sitta i vägen med ett par nyförvärv när transferfönstret öppnar igen under sommaren. Men som Bajen-fans har vi lärt oss att aldrig ta ut något i förväg.

I går var det exakt tre år sedan olyckan i Nepal. Jag har varje dag anledning att tacka Gud för livet. Nu gäller det bara att ta var på dagen. Vila och arbete i lämplig kombination.

I går kunde jag också hämta ut det kompendium jag skrivit till Bibelförklaringarna över Romarbrevet. Det är så härligt att bara hålla de 170 sidorna i handen och känna sig nöjd. Inte så att det är världens bästa kommentar, men det är inte heller världens sämsta. Jag fick trycka upp 35 stycken och de är alla sålda i förväg. Kompendiet finns visserligen på nätet men det kommer nog att dröja innan det trycks på nytt. Jag har planer på att gå igenom mina sju kompendier och försöka få dem utgivna av det enkla skälet att evangeliet och kommentarer till evangeliet alltid ska förmedlas. Varje generation har som uppgift att förvalta och ge evangelium vidare på sin tids språk. Jag förstår inte varför de kristna bokförlagen är så fixerade vid ekonomin att de underlåter att ge ut bibelkommentarer. Jo, några finns. KNT:s serie är kanske skriven mer för specialintresserade, för teologie studerande men serien är välskriven och jag har haft och har glädje av dem. Men också där håller man tillbaka. Samuel Byrskogs kommentar till Romarbrevet kom ut som del 1, kapitel 1-8, men sedan var det stopp. Del 2 skulle ha kommit för flera år sedan och jag har flera gånger varit i indirekt kontakt med förlaget. En gång fick jag höra att jag skulle vänta. En annan gång att den bara skulle komma som Book-on-Demand och senast förra veckan att den inte kommer ut alls. Men varför?

Nu har i alla fall jag skrivit kontrakt med förlaget Recito och de har börjat sätt min kommentar till Jakobs brev. En av våra biskopar har läst manus och kan tänka sig skriva på bokens omslag. En annan broder har lovat att sponsra kostnaderna eftersom han tycker boken är viktig, - inte minst med tanke på Martin Luthers negativa inställning till Jakobs brev. Luther trodde att Jakob skrev sitt brev efter Paulus och i polemik mot Paulus. Men där hade han fel. Det var precis tvärtom. Jakob undervisade och skrev före Paulus. Jakobs brev är en fortsättning på Jesu så kallade Bergspredikan.

Kommentaren, 96 sidor kommer att kosta 160;-. Den trycks i 200 exemplar och kommer ut någon gång under sommaren. Förlaget marknadsför och distribuerar den i sex månader och sedan får jag köpa de exemplar som har blivit över. Så ser villkoren ut.

För övrigt har jag lyckats sälja en del av av boken Kyrkans - Guds gåva? som jag annonserade här på bloggen. Roligt att den kommer ut om än 25 år senare än tänkt. Men det visade sig att "nu är den rätta tiden".

För övrigt läser jag fortfarande The Church av Hans Küng. Men nu är det inte många sidor kvar, kanske 100. Jag har använt en del av den i mina förberedelser till Värnamo koinonias inspirations- och undervisningsdag, lördagen den 10 juni. Det blir tre pass med följande rubriker 1) från qahal till ekklesia 2) det eskatologiska perspektivet och 3) de höll fast vid ... Dagen avslutas med mässa i Lidnäs kapell. Jag ser verkligen fram emot detta.

Nu har det varit lugnt ett par dagar. Men i morgon spelar Bajen mot Malmö och då är det risk för att lugnet störs. Men för vem återstår att se.

Inga kommentarer: