söndag, november 01, 2015

Alla själars dag

En kristen människa kan vara en modig människan. Idag är Alla själars dag och vi tänker på våra döda. Men i det lilla ordet "alla" räknas också du och jag in. Vi är fortfarande kvar i striden och behöver få vara vid gott mod.

  1. Låt er inte skrämmas av dem som kan döda kroppen
a)      V 1-3 berättar om tiotusentals människor. Mycket står på spel och konstigt vore det om inte lärjungarna var rädda. Jesus varna för hyckleri, korruption och känslopjunk. Stämningen är spänd. Människor är opålitliga och kan göra oss illa. Det är lätt att falla för människofruktan.
b)      Det är lätt att fångas av rädslor när mycket står på spel eller när många människor är inblandade. Samtidigt vill vi vara modiga, utveckla vårt mod.  En danska professor, Svend Brinkmann i Aalborg, intervjuades i SvD 26 okt 2015. Han säger där att psykologin inte ger svar på alla frågor. Den räcker inte till. Jag citerar:

Psykologin används på alltför många områden. Vi går inte till prästen utan till psykologen, coachen eller terapeuten. Vi strävar inte efter frälsning utan självförverkligande. Vi bekänner inte våra synder men går i terapi ... psykologin saknar det som religionen har, en förståelse för moral ... dygder som plikt, ansvar och förnuft blir aldrig omoderna.

Och lite längre ner:
Vi är fast i ett system som skapar meningslöshet, sjukskrivningsepidemier, tomhet, stress och ensamhet.

Journalisten skriver:
Samtidens svar är ofta att vi ska lära oss att vara mer i kontakt med oss själva,  söka inåt ...

Då säger Brinkmann:
Det är precis det som är problemet.  Vi måste lära oss titta ut från oss själva

De egna känslorna och psykologin räcker inte till för att upprätthålla plikt, ansvar eller moral.
c)      Lärjungarna var rädda för alla dessa människor. Vad de skulle tycka och tänka. Vad de kunde tänkas göra. Vi människor fruktar mycket. Vi står och faller ofta med våra känslor. Känslor som dåligt självförtroende, stress … kan vara viktiga  men en kristen måste grunda striden på Guds ord och löften. Det duger inte med känslor som går både upp och ner och är helt opålitliga. Vi behöver Gud. Jesus säger att vi inte ska låta oss skrämmas av människor. De kan inte fördöma oss, förpassa oss in i den eviga döden.

  1. Frukta honom som kan döda
a)      Lärjungarna hade anledning att vara rädda men Jesus vill befria oss från människo- och dödsfruktan. Vi ska i stället lära oss att frukta honom som har verklig makt, omsorg och kärlek.
b)      Djävulen har inte makt att förgöra oss. Den makten ligger bara hos Gud. Jag löste att Lina Sandell Berg satt och såg in i väggklockan. Pendeln svängde fram och tillbaka. Då kom ordrn till henne: "Blott en dag, ett ögonblick i sänder … allt ju vilar i min Faders händer …”
c)      Som kristna kämpar vi i förtröstan på vad Gud har gjort och de värderingar Jesus ger oss. Bara när vi hänger upp våra liv på honom och vad han har gjort för oss uppnår vi trygg helhet. Vi får integritet.

  1. Ni är mer värda än aldrig så många sparvar
a) Ingen av oss är glömd av Gud. Gud håller reda på oss, till och med våra hårstrån är räknade. Sådan omsorg har Gud om oss. Jesus jämför lärjungarnas värde med sparvar och försäkrar dem att de är mer värda än så.      
b) Många människor söker kärleken på fel ställe. De söker på flera olika ställen. De kan söka hela livet. Men kärleken finns hos Gud, den Gud som "så älskade världen att han gav den sin ende Son för att var och en som tror på inte honom inte ska gå förlorad men ha evigt liv." Det livet börjar redan här i tiden, Vi är så värda att Jesu ger sitt liv för oss.

c)      Vi är älskade av Gud. Fortsättningen i v 12 hjälper oss att vidga sammanhanget. Jesus talar om hur den helige Ande ska hjälpa oss. Det gör han genom att i samvetet påminna oss om vad Jesus har sagt. Det om något borde göra oss trygga och frimodiga i striden.

Så lär oss Jesus att inte frukta människor. "Frukta inte", sa änglarna till herdarna på marken. Så sa också ängeln Gabriel till jungfrun Maria när hon förskräcktes. Så sa den Uppståndne Herren till de förskräckta lärjungarna och så säger Jesus till oss idag. En kristen människa kan vara en modig människa, en frimodig människa.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för att du fortsätter lägga ut dina predikoutkast, Håkan!