torsdag, december 07, 2017

Fler länder erkänner Jerusalem

När jag i morse läste SvD fanns där en krönika av Jesper Sundén. Du kan läsa den genom att klicka här. Han skriver där: "Det är inte omöjligt att gårdagens beslut, som väcker oro för nya konflikter i Mellanöstern, är ett led i et försök att tvinga palestinierna till en uppgörelse." Det är första gången på mycket, mycket länge jag har kunnat läsa något positivt, något löftesrikt om president Trump. Han kanske har några förtjänster någonstans trots allt.

Jag har ofta frågat Kari om hon kan dra sig till minnes om Rapport eller Aktuellt i något inslag, någon gång, har sagt något positivt om presidenten. Är det inte helt otroligt att journalisterna kan köra en linje så totalt utan att bli motsagda? Sundéns krönika tror jag är det första jag läst som ifrågasätter den svenska linjen.

När vi var till affären såg jag eftermiddagens löpsedlar. Nu minns jag inte de exakta ordalydelserna men DN var negativa och SvD om inte positiva så ändå klart ifrågasättande. SvD påminde om att flera länder nu följer USA:s linje. Jag hoppas inom några dagar få höra vilka länder det är. Det är modiga länder med tanke på att FN mest ägnat sig åt att skriva sanktioner och med tanke på att FN tror sig vara hela världens röst.

Margot Wallström har uppenbarligen diskvalificerat sig själv. Genom att tala om USA:s beslut som en "katastrof" står det helt klart på vilken sida hon står. I och för sig inte någon nyhet, men nu såååå tydligt. Det är samtidigt rätt skönt. Nu vet vi hur vi ska bedöma den svenska regeringen i fortsättningen. Nu ska det bli spännande att se hur gammelmedia beter sig fortsättningsvis.

Rapport började kvällens sändningar med att berätta om alla protester. Vi fick se hur de brände flaggor och betedde sig allmänt ociviliserat. Rapport sände uttalanden från palestiniernas ledare som har lovat en ny intifada. Så fick vi veta vad palestinierna går för. Israelerna visste det sedan tidigare. Hur ska man kunna förhandla med människor som bara vill döda?

I bästa fall har president Trump ruckat på läget. Uppmanat israelerna och uppmanat palestinierna att komma till förhandlingsbordet. Det har varit dödläge i många år, men nu kanske det rör på sig. Förhoppningsvis åt rätt håll vilket inte i och för sig är självklart. Vi får fortsätta be för och välsigna Israel och be för att palestinierna fortsättningsvis visar upp en annan sida.

Det är en spännande tid vi lever i. Kan det vara den yttersta tiden? I så fall har Bibeln något att anföra inte minst vad gäller Jerusalem.


3 kommentarer:

Lasse sa...

Filippinerna , Tjeckien och Ungern har blivit nämnda.

Håkan Sunnliden sa...

Alltid något

Anonym sa...

Amir, Behold Israel ger en annan sida i frågan: https://www.facebook.com/beholdisrael/videos/1541868862569853/

Även "antikalifen" https://detgodasamhallet.com/2017/12/07/ratt-att-erkanna-jerusalem-som-israels-huvudstad/#more-10587
har gett andra perspektiv. Det är ju väntat med en ensidig rapportering i SVT. AT