onsdag, september 28, 2016

TV-inspelningar

Nu har jag kommit lite i otakt med bloggen. Men det har sina förklaringar. Det har helt enkelt varit lite för mycket.

I går var det TV-inspelning på TV2020. Du kan klicka dit från denna sida eftersom länken finns angiven här till höger. Det blev en bra inspelning på ett viktigt ämne. Vi var fyra kallade men en kom inte. Vi var Anders Sjöberg, Annika Borg, Anders Gerdmar och jag. Anders Wisth ledde programmet. Tyvärr blev Annika sjuk och fick ställa in sin resa så det blev en herrarnas tillställning. Tre stycken Anders och jag.

I bakgrunden fanns två stora porträtt, ett på påven Fransciskus och ett på Martin Luther. Jag fick börja med att tala om vad "jag kände" inför dessa väldiga. Det var inte självklart eftersom båda var romersk-katolska och eftersom de in ett historiskt perspektiv representerar två stora strömningar inom kristenheten. Det är alldeles för enkelt, otillåtet enkelt, att tala om en person som genomfört en reformation. Det stämmer inte överens med det väldiga skeende som faktiskt började ett par hundra år tidigare, på 1300-talet och avslutades, om det avslutats, ett par hundra år senare när det avlöstes av den så kallade Upplysningstiden i slutet 1700-talet.

Programmet är 30 min långt och det är en kort tid för tre hyfsat pålästa personer att redogöra för reformationen. Men anslaget är lovvärt nu inför jubileet 2017. Sedan är det i ett sådant här sammanhang självklart tittarna som avgör om programmet var värdefullt. Lite introduktion och lite översikt blev det i alla fall. Plus att vi kunde belysa några okontroversiella frågor ur olika perspektiv. Programmet vill vara seriöst och vara till hjälp.

Om några timmar bär det iväg igen och då till Kanal 10 i Älmhult. Den kanalen har ett helt annat anslag. Det är gamle vännen Kjell Lindstedt som lyckats få mig att sitta med en kampanjkväll. I skrivande stund vet jag inte mer än att Kjell vill börja med den resa vi gjorde till Filippinerna för så många år sedan att jag inte kan säga hur många år sedan det var. Kanske 20 år. Kjell var med på en av de resor jag gjorde i ett missionsuppdrag och det var då jag berättade för honom om Cellkyrkan. Kjell är en impulsiv man och tog helhjärtat konceptet till sig, men nu är han på Kanal 10 och om han lever med i någon cell idag vet jag inte. kanske kommer vi in på ämnet i kväll.

Det blir ett så kallat soff-program. Jag kommer att vara med minst mellan 19 och 22, kanske till 23. Så det är klart att vi hinner avhandla mycket. Jag hoppas att det inte bara blir gamla minnen och tal om pengar, utan att det också blir tillfälle att tala om svenska kristenhet och dess framtid: Finns det hopp för svenska kristenhet? Hur tror vi svensk kristenhet kommer att utvecklas?

När jag var i Stockaryd frågade Anders Wisth om vi inte kunde göra ytterligare ett program. Han har något han kallar "Vardagstro special" som bygger på en intervju med någon person. Jag lovade att berätta. Han ville bland annat veta om olyckan. Kan det sägas att jag hade änglavakt? Vad var meningen med olyckan? Hopplösa frågor, men kanske är det en mening att jag ska få dela med mig av mina tankar inför en bredare publik. Den inspelningen blir nästa fredag, den 7 oktober.

Nej, nu får jag göra mig i ordning för avresa. Förresten, jag minns att det var någon som talade om för mig att min blogg handlar för mycket om mig. Att den gör ett självcentrerat intryck. Kom att tänka på det nu och vill därför påminna om att detta är min dagbok. Ingen behöver läsa den. Men jag har glädje av den eftersom jag sedan kan gå tillbaka till den. Nu är det 10 år sedan jag började skriva och det händer att jag bläddrar i den för att friska upp mitt minne. Sedan att mina personliga tankar görs offentliga är jag medveten om, men som sagt läsarna bestämmer själva om de vill ta del av Sunnlidens tankar.

Slut för idag, men ska försöka återkomma i morgon. Kanske kan jag reflektera något över Kanal 10. Du hottar för övrigt också den bland mina länkar här till höger.

4 kommentarer:

Leopold Holtter sa...

Det var en lite väl grinig kommentar. Oavsett om du skriver ur ett personligt perspektiv, så har dina analyser, tankar och ibland vänlig polemik, stort allmänintresse. Och är ofta också mycket lärorika.

Kenneth Palmquist sa...

Broder, jag uppskattar mycket att du ger ut så mycket av din dagbok som du gör. Tack för det!

Torbjörn Lindahl sa...

Det personliga anslaget är ett värde. Läser med glädje din blogg.

Håkan Sunnliden sa...

Tack för vänliga ord.