torsdag, september 15, 2016

Gott att få vara med

I kväll var det som vanligt mässa i Mariakyrkan. Där var inte många själar men en mässa är en mässa. F Anders håller sig till kristen tro och det är alltid lika underbart att lyssna till talet om Jesus. Under senare tid har jag ägnat en hel del tid åt att fördjupa mig i det ekklesiologiska tänkandet. Som jag förstår detta med kyrkan och församlingen blir det helt nödvändigt att det får ta sin utgångspunkt i det osynliga, inte i det jordiska samfundet. Vi tillhör den levande Gudens stad, det himmelska Jerusalem och därifrån får vi förlåtelsen, nåden och kraften. Det är fantastiskt att få ha sitt hjärta i himmelen. Det himmelska Jerusalem är fritt och det är vår moder, Gal 4:26.

I biskop Giertz gamla konfirmandbok Grunden tecknas det himmelska Jerusalem och därifrån strålar det ner på jorden av Ord och Sakrament. Överallt där detta tas emot uppstår församlingar. Det betyder att församlingen inte bara kan vara osynlig utan att kyrkan blir synlig i liturgin. Kyrkan är både osynlig och synlig. Tänk vad viktigt det är att få höra Guds Ord och att tillsammans med bröderna och systrarna få komma till mässan. Kari och jag tackar verkligen Gud för detta.

Det finns skäl att titt som tätt återkomma till detta med Kyrkan och församlingen. Och som alla begriper talar jag nu inte om pastorat och anställningar.

För övrigt har jag fått möjlighet att celebrera två mässor i helgen. På lördag anordnar Hjelmserydsstiftelsen en dag om missionen. Du hittar programmet genom att klicka här. Jag har lovat att inleda dagen genom att inleda den med mässan. Direktorn för Gideoniterna Olle Nordahl kommer sedan att berätta om Gideoniternas arbete. 

På söndag har jag lovat gudstjänst med dop i Angelstad. Det var lite roligt också på det sättet att föräldrarna bor i Malmö dit jag ska nästa vecka. Nu visar det sig att mamman tänker sig att gå till den mässa som firas i United, som leds av Magnus Persson, nästa torsdag. Mamman bekänner sig till den himmelska Kyrkan och går allt som oftast till United. Ibland är världen liten. För övrigt ser jag mycket fram emot att få lära känna Magnus lite bättre, men det får jag kanske återkomma till.

På söndag ska jag också hinna med en högmässa i Torpa kyrka för att sedan resa till Vrigstad där Missionskyrkan och Pingstkyrkan gått samman och bett mig att fem söndagar undervisa om Israel utifrån Rom 9-11. Det finns mycket att se fram emot och jag kan bara tacka Gud för att Han låter mig tjäna.

Finns det då inga motgångar? Jo. I morgon kväll spelar Bajen i Jönköping och självklart hade Kari och jag tänkt oss dit. Vad händer när jag ska köpa biljett? SLUTSÅLT. Jag vet att Bajen spelar och drar publik, men slutsålt? Nåja, detta betyder att jag får nöja mig med TV:n, men å andra sidan ser jag bättre där än jag gjort om jag köpt den där ståplatsbiljetten bakom ena målet. Kvällen kommer nog att samverka till det bästa som Paulus sa. Nu ska matchen bara spelas också.

En sak till innan jag avslutar dagen. Visste du att det finns ett nätverk som kallar sig för Vägen? Jag vill nämna om denna därför att du ska upptäcka det och för att du ska få möjlighet att stödja det genom att anmäla intresse. Du hittar till deras hemsida genom att klicka här. Sedan är det bara att läsa, skrolla ner en bit och klicka på att du vill vara med. Det kostar ingenting. Det är gode vännen Hans Lundaahl som för närvarande är ordförande och vidare ingår Peter Artman, Annahita Parsan, Pontus Olausson och Per-Olof Olsson i styrelsen. referenspersoner är Anna-Sofia Bonde, Hans Weichbrodt, Inga Pagréus och Carl-Erik Sahlberg. 

Det är en bra sak att det nu uppstår nätverk av olika slag lite varstans. Jag tycker inte att man behöver identifiera sig med allt och alla men jag tror att Gud för samman oss kristna på ett överraskande och oförutsägbart sätt. Det är gott att få vara med.

Inga kommentarer: