söndag, september 04, 2016

En exposé

Också denna söndag blev det Nydala klosterkyrka och även denna gång en rik högmässa. Först tänkte jag att det var ett något märkligt psalmval 756;-, 755;- 759;- och 758;-, men det visade sig vara ett utomordentligt val. Psalmerna passade så väl in i denna underbara sensommarkväll, denna kvällsmässa, i denna medeltida klosterkyrka och med denne celebrant och kantor. Herren Jesus var mitt ibland oss och Kari och jag var tacksamma för att vi åkte dit. Dessutom var vi denna gång 17 personer och vi kände dem alla. Så mycket bättre kan det inte bli.

Två skäl till att det blev kvällsmässan var att "kusinerna från Skåne", som William vårt barnbarn boendes strax utanför Värnamo, var på besök. Ett annat skäl var att jag fick ha ett dopsamtal hemma i lägenheten mitt på dagen. Som jag berättat tidigare är jag inte sysslolös efter att ha slutat i Värnamo pastorat. I morgon måndag ska jag hålla föredrag om Israel när en grupp intresserade samlas för höstens studiecirkel. Föreläsningen blir i Allianskyrkan kl 18.30 och vad jag har hört har närmare 80 personer anmält sitt intresse. På tisdag tar jag upp Bibelförklaringarna i Värnamo kyrka. Vi ska ta oss an den tredje huvuddelen av Romarbrevet, kapitel 9-11 och på onsdag träffas cellen för att samtala om koinonians framtid. På fredag reser jag till Finland för att tillsammans med bland andra prästen Bo Brander hålla förklaringar och seminarier på österbottningarnas kyrkhelg. Den som är intresserad av programmet kan klicka här. På hemvägen stannar jag till i Stockholm och ser matchen mellan Bajen och Örebro och sedan hem på tisdagen för en nästa Bibelförklaring.

Helgen därefter är det dag för gudstjänst med dop i Angelstads kyrka och Högmässa i Torpa, min fars hemförsamling. Det är en nåd att få vara med och bidra i Guds rike, i Kristi kyrka.

Såg förresten i Kyrkans Tidning att Läronämnden skrivit till kyrkomötet att mötet inte bör rösta igenom obligatorisk vigselplikt för prästkandidaterna. Det är naturligtvis det enda kloka. Som de skriver i skrivelsen är vigseln inte konstituerande för Svenska kyrkan. Dessutom måste stiftens biskopar få hantera vilka de prästviger och vilka de inte prästviger. Men vi får väl se vad politikerna åstadkommer denna gång. Kan de verkligen rösta enligt Läronämndens vilja och på så sätt gå emot jämlikheten och alla människors lika värde? Vi får se. Jag får nog återkomma till vigselfrågan.

Som ni ser är dagarna fyllda med intressanta utmaningar. Jag slutade min tjänst den 20 juli och har inte ångrat mig ens för en kort stund. Detta kan jag säga trots att jag gärna hade arbetat kvar om jag funnit det meningsfullt. Men som situationen utvecklade sig hade det varit att kasta bort mina sista år som präst om jag varit kvar. Då är det bättre att få ägna tid och kraft åt vad som är prästens kall. Jag tror på kallet. Jag tror att jag ska svara inför Gud på Domens dag och jag fruktar att gå emot mitt samvete. Jag är inte rädd för Domens dag eftersom jag har en suverän försvarsadvokat men samtidigt tycker jag att det förpliktar att ha en sådan underbar Herre och Gud.

Nej, nu är det dags att dra sig tillbaka. I morgon blir det att finslipa föreläsningen om Israel. Jag ser fram emot att få träffa intressenterna och ber till Herren att det ska bli en god kväll. Ämnet "Israel i GT" är något stort. Det får bli en exposé. 

Inga kommentarer: