lördag, maj 21, 2016

Heliga Trefaldighets dag

Matt 28:16-20

Orden i Matt 28:16-20 har inte alltid självklart talat om missionsuppdraget. De första kristna såg Treenigheten. Det var inte helt enkelt att ta till sig eftersom det innebar ett brott med den stränga monoteismen. Men de hade sett Gud i Jesus.

Berget är den vanliga platsen för gudsuppenbarelser, för teofanier. Det är också på ett berg som Fadern genom Sonen ger oss ett gudomligt uppdrag. Lärjungarna svarar på detta med att tillbe även om några fortfarande tvivlade. Vi stannar vid den så kallade missionsbefallningen.

1. Gå ut
a) Uppdraget är tvärtemot vad de väntat sig, Jes 2:2-4 Mik 4:1-4. Några tvivlade kanske för att de menade att uppdraget så klart bryter med judisk tro.  
b) Sändningen går in i en ny fas. Livet förmedlas från Fadern till Sonen till Anden till Kyrkan till församlingen och till cellen. Mission är inte en aktivitet. Det är ett gudomligt liv som ska ges vidare.
c) Du är på grund av det liv du fått per definition kallad att ge vidare, att vara sänd till andra. Du är en missionär. Du är en missionär där du är. Vem ska ge Treenighetens liv till dina vänner om inte du? Hur gör du det?

2. Gör alla folk till lärjungar
a) Vi ska inte göra alla till kristna utan alla till lärjungar. Det uppdraget har vi inte fått av det enkla skälet att vi inte kan klara det. Men att göra folk till lärjungar, det vill säga visa dem vägen är fullt möjligt. Uppmuntra dina vänner att be, söka och klappa på. Tala om Högmässan som en mötesplats. Uppmuntra till bibelläsning, samtala och våga utmana. Att bli en lärjunge är en bra början och det är viktigt att grunda sitt liv i det Jesus gjort för oss. 
b) Många kristna ägnar alldeles för mycket tid till sin egen troskamp. De förstår inte att tillväxten sker i samspel med gärningarna. Dopet ska följas av ett liv i lydnad. Detta har vi lärt av det judiska folket. Torahn eller Ordet måste levas.
c) Det är inte så besvärligt som det kan låta därför att allt du har upplevt och upplever ska sättas in i helgelseprocessen. Gud är verksam i hela ditt liv, vilja och gärning.

3. Jag är med er alla dagar
a) De visste vidare att Herren Jesus genom sin uppståndelse kunde vara med dem alla dagar. Detta visste evangelisten som börjar sin bok på samma sätt som han avslutar den; Gud är med oss, Immanuel, se 1:23.   
b) Gud är med oss alla dagar. Det är ett fantastiskt trösterikt ord, men också ett kraftfyllt ord som ger vad vi behöver i vår vilja och gärning. 
c) Kyrkoordningen har Matt 28:16-20 som grund och mål för sin existens. Vårt uppdrag är att vittna om vad Herren gjort för oss och att ge det vidare till dem i vår närhet som ännu inte kommit till tro. Denna mission är helt avgörande för den kristna församlingen. Missionen håller oss vid liv. 

Inga kommentarer: