fredag, maj 27, 2016

En stridande kyrka

Så har vi gjort ett dygn i Rom. Det blev som det lätt blir på resa en fylld dag. Vi började med Colosseum och för ändamålet "köpte" vi oss en guide. Det betyder en ökad kostnad och ett drygt lyssnande, MEN också att vi går förbi alla köer. Det är tusentals som samtidigt ska bese den stora amfiteatern. Bygget påbörjades 72 e Kr och invigningen ägde rum år 80 e Kr. Anläggningen påminner om Tele 2-arena där Bajen spelar sina matcher men byggd för nästan 2000 år sedan i annan stil och delvis med annat syfte.

Syftet är i grund ett och detsamma, nämligen"bröd och skådespel" för folket så att det håller sig lugnt och inte blandar sig i väsentligheter. Men metodrna skiftar. Colosseum kunde ta emot 80 000 människor. När det invigdes hölls festspelen i 100 dagar i sträck enligt ett uppgjort schema. På morgonen eller förmiddagen fick gladiatorer kämpa mot de vilda djuren, hungriga lejon, tigrar, krokodiler med flera. Mitt på dagen korsfästes kristna och på eftermiddagen kämpade gladiatorerna mot varandra. Förresten, finns det inte ett svenskt TV-program som heter Gladiatorerna"?

Sedan vandrade vi upp till S Clemente, kyrkan som byggts ovanpå Clemens hus. Clemens ledde en av 15 (?) husförsamlingar i Rom år 70-100 e Kr. Det går att komma ner till Clemens hus. På andra sidan gatan dyrkades Mithra, en importerad iransk gud från 1200-talet f Kr. Vid den här tiden levde den kristna tron starkt men var illa ansedd.

Nästa plats att besöka blev Palatinen, Roms vagga. Här föddes Rom 753 f Kr då tvillingarna Romulus och Remus sattes ut och övergavs. De strandade på Tiberön, föddes upp av en varginna och fick hus på Palatinen. På Palatinen bodde och verkade kejsare Augustus och några av hans efterföljare. På denna kulle har vi en fantastisk utsikt över staden.

Så gick vi ner till Forum Romanum. Nu var klockan rätt mycket och eftersom vi inte hade någon annan guide än undertecknad klarade vi av torget relativt snabbt. Det blev att stanna vid Titus-bågen, säga något om via Sacra, Vesta-templet, Septimius Severus-bågen och Curian innan det blev dags för en efterlängtad middag.

Det blir en dag som denna också många samtal, inte minst personliga sådana som inte bör återges på en blogg. Men så mycket kan sägas att vi är sex personer från Värnamo och att samtalet understundom handlar om läget i Svenska kyrkan. Det är inte roligt att höra hur Svenska kyrkan uppfattas av allmänheten men jag tröstar mig genom att tänka på våra föregångare martyrerna på Colosseum. Kyrkan är en stridande kyrka.

Inga kommentarer: