torsdag, maj 26, 2016

Ett hotellrum i Rom eller 105 veckor

Sitter på ett hotellrum i Rom.  Klockan närmar sig 21 och det har blivit en lång men mycket god dag. Uppstigning vid 05 och sedan bil till Landvetter. Direktflyg till Rom och tåget in till Termini. En skön promenad till Eurostars International Palace, ett fyrstjärnigt hotell på via Nazionale. På vägen dit passerar vi S Maria Maggiore. Det var vid den här platsen på kullen Esquilinen som Jungfrun uppenbarade sig. Enligt legenden skulle påven Liberius haft en dröm att det snöade på Esquilinen. Patriciern Johannes hade fått möta Jungfrun i en dröm där hon sagt att det skulle byggas en kyrka på den plats det snöat under natten. Mot all förmodan skedde att det trots årstiden fallit snö på Esquilinen. Kyrkan byggdes omedelbart efter konciliet i Efesos år 431 där Maria förklarats vara gudaföderska. Denna händelse gjorde att Maria fick en central plats också inom den västra delen av kyrkan.

Efter att vi installerat oss promenerade vi via Nazionale norrut till Piazza della Repubblica, hittade en härlig restaurang på en av bakgatorna och åt en god middag. Efter maten gick vi samma väg söderut, i andra änden av via Nazionale ligger Piazza Venezia. Här ligger monumentet rest till kung Viktor Emanuel den andres ära (1869-1947). Han var det enade Italiens tredje och sista kung. Men mer intresant för oss var utblicken över Trajanus Forum. Kejsar Trajanus (98-117 e Kr) lät resa en kolonn till minne av segern över dakerna, nuvarande Rumänien. Det är en imponerande kolonn på 40 meter.

I morgon ska vi fördjupa oss lite mer i det antika Rom. Vi planerar att gå vidare till Forum Romanum, Palatinen, Colosseum, kejsar Neros hus och kyrkofaderna Clemens hus, påve 91-101 e Kr. Men det är varmt. I morgon upp emot 30 grader så vi tar det lugnt.

För övrigt kan jag berätta att det idag är 105 veckor sedan olyckan. Plattan och skruvarna som skulle hålla ihop vänster överarm har lossnat och benbitarna glidit isär, MEN också börjat läka samman något. Visserligen fel men det är bättre att det läker fel än att det inte läker alls. Det är trots "misslyckandet" mer stabilt nu än innan operationen. Därför blir det ingen ny operation nu. Jag ska tillbaka i augusti-september. Det är möjligt att det läker än mer och det är risk att det försämras. Men jag är lättad och tacksam eftersom jag inte har ont och kan använda armen i vardagssysslorna. Det var allt för den här gången från ett hotellrum i Rom.


Inga kommentarer: