söndag, maj 01, 2016

Bönsöndagen

Bönsöndagen                                          Luk 11:1-13                                             II årg

Inledning: I Jesus Kristus har vi tillträde till den nåd i vilken vi nu står i och vi gläder oss i hoppet om Guds härlighet, Rom 5:2. Det är en bra beskrivning av Kyrkans bön. Det handlar om gemenskap, nåd och glädje. Jesus använder en bild för att vi ska förstå bättre.

1. Tänk er att någon av er går till en vän
a) Bilden är enkel och lätt att förstå. Bön är att tala med en vän. Paulus lär oss att Jesus sitter på Faderns högra sida och ber för oss och i Hebr 4:6 heter det att vi frimodigt ska gå fram till nådens tron. Där sitter Herren Jesus och vinkar fram oss till Fadern, 1 Mos 3:24. Nu är vi försonade med Gud och vägen till paradiset ligger öppen. Vi är inte Guds fiender, utestängda utan försonade och återförenade i och genom Jesus Kristus.
b) Bön är inte prestation. Människors bön utgår från hjärtat och är en del av hennes andning. Alla människor ber och Gud hör allas böner. Men lärjungarna förstår att Jesus har en särskild relation till Fadern och att all bön ska gå genom honom.
c) Därför när ”någon av er ber” gör vi det i Jesu namn. Bön är vänskap och vi visar den inte bara genom frimodig bön utan också genom att lära av honom, genom att lyssna och genom att i förtröstan och tillit ansluta oss till Jesu bön för oss. Han är den store bedjaren. Men bilden säger också något om när vi kan be.

2. mitt i natten och säger
a) Bönen utgår från hjärtat och vänskapen med Gud pågår dygnet runt, HV 5:2. Så ber Kyrkan böner dygnet runt med hjälp av Psaltaren eller med sina egna ord. Martin Luther säger på ett ställe: ”Be i ert hjärta och ibland med läpparna, eftersom bönen uppehåller världen, annars skulle det se annorlunda ut."
b) Människor får visst ropa till, klaga eller begära att Gud ska göra som de vill, men lärjungarna hade kommit längre och fick på egen begäran lära sig att be Kyrkans bön Vår Fader, som utgör grundmönster för bönen. 
c) Det viktigaste är att vara vän med Gud, att inte stanna kvar under syndens makt, den makt Jesus har besegrat. Låt Jesus vara Herren och låt honom förvandla ditt inre. Det är i och genom Jesus Kristus vi frimodigt går fram till nådens tron och kanske ber vi som mannen i liknelsen.

3Käre vän, låna mig tre bröd
a) Frimodigt kom han mitt i natten, såsom man bara kan göra med en riktigt god och nära vän. Det heter i texten att vännen svarar ”därför att den andre är så påträngande”. Det tyder på att vår bön ska vara trägen, men det är en av två tolkningar. I andra översättningar kan det stå ”för att han (som sov) inte vill bli utskämd”, det vill säga att han inte vill vara ogin. Gud är generös och förser oss med allt vi behöver. Den poäng jag vill lyfta fram är vänskapen och frimodigheten som utvecklas i gemenskapen. 
b) Det finns stora löften knutna till bönen. Genom tron på Jesus blir vi inte bara vänner med Gud utan får också tillträde till paradiset och dess skattkammare. En människa som är vän med Gud kan tala med Gud om allt, men kommer allt oftare att be ”Ske din vilja”. 
c) Herren Jesus säger: ”Be och ni ska få” därför är bönen också en lydnadshandling. Vi ber frimodigt därför att han säger det. Och vi gör det när helst på dygnet. Vi säger: ”Käre vän, låna mig tre bröd” och han ger oss bröd som mättar för tid och evighet, - sig själv. 

  

Inga kommentarer: