torsdag, juni 11, 2015

Kari och Victor hemma igen

Igår kom Kari och Victor hem från Nepal och de har mycket att berätta som blir för mycket att berätta vidare här. Men noteras kan att de undslapp monsunregnen som brukar komma vid denna tid. Det blir nästa svåra prövning för redan hårt drabbade nepaleser. Att bo i provisoriska tält som tar in vatten är inget vidare, vecka efter vecka, månad efter månad. Än värre blir det när vattenmassorna som kommet från bergen för med sig sten, jord och lera i mängd. Det finns inga tält som kan stå emot det. Det är också ledsamt att inse att det kommer att ta år innan skaror av människor kommer att kunna flytta in i hus igen.

Tältläger i Kathmandu

En positiv nyhet kunde Kari emellertid också berätta om. Nu byggs så kallade Earth Bag Houses. Det är en byggteknik vi inte använder i Sverige men som passar bra i ett land som Nepal. När grunden är lagd fyller man helt enkelt säckar med jord, sand och lera som sedan staplas på varandra. Väggarna kan sedan panelas på såväl utsida som insida om man vill, så syns inte säckarna. Om eller när det regnar och det når säckarna hårdnar jord, sand och lera och väggarna blir än starkare. Det sägs dessutom att ingen jordbävning i världen kan få ett sådant hus att rasa. Billigt är det också.

Jag har inte tidigare hört talas om denna teknik så jag letade upp den på nätet. Här nedan ser du en bild på det hela och genom att klicka på länken kan du se hur det byggs.

Earthbag house

https://www.youtube.com/results?search_query=earthbag

Inga kommentarer: