tisdag, februari 03, 2015

Nepal

Någon frågade mig om hur det går med träningen av blivande pastorer i Nepal. Har den hemska olyckan påverkat missionsarbetet? Det kunde kanske vara dags för en uppdatering.  Utgångspunkten eller drömmen,  om du vill, var att multiplicera kunskap till pastorerna.  Läget var akut då Hans fick relation till 500 församlingar av skiftande storlek med det gemensamma att de saknar pastorer. Tänk om vi kunde samla 30 pastorer fyra gånger om året och dessa i sin tur samlade 30 nät de kom hem? Då skulle vi nå ut till 900 blivande pastorer. Vilken dröm!

Ganska per omgående visade det sig svårt med planeringen eftersom de flesta inte har tillgång till någon almanacka. Hhm, hur gör vi då? Nåja, 30 kom och allt såg ut att fungera bra, trots att Santos som vi ville skulle hålla i det hela byttes ut mot någon annan. Den andra sessionen eller om det var den tredje kom 30 blivande pastorer, men bland dem var många nya. När jag var där första gången hade en av deltagarna skickat sin kusin i stället och en annan ett av sina barn. Det spelade enligt dem ingen större roll eftersom de var från samma familj.

Det vi inte visste när arbetet började var den enorma satsningen som pastor Raju gjorde för Badi-folket, det folk som säljer sin småflickor till prostitution i Indien. Samtidigt som arbetet med blivande pastorer har pastor Raju startat 7 barnhem med över 700 barn. Det är ett enastående arbete och kortet nedan tog jag när jag besökte några av dem veckan innan olyckan. Det kanske inte är så underligt att han inte hunnit med såsom vi har önskat.En, två, ja tre gånger, byttes vår kontaktman i Nepal mot annan. När vi förstod att arbetet inte fungerade som vi ville och att överenskommelser inte hölls begärde vi räkning på hur många blivande pastorer som deltagit och hur många de nått ut till. Ett 60-tal har deltagit på fem sessioner och de har fört verket vidare till 470 namngivna. Faktiskt riktigt bra.

Den fjärde sessionen leddes av bibellärare från Johannelunds teologiska högskola, Loe Eriksson och Klas Lundström. De skrev en mycket uppmuntrande rapport som du hittar genom att klicka här.

Vi har en ny hemsida som du hittar här. Det har nämligen gjorts två andra större förändringar med arbetet. För det första har vi gått upp i ett samarbete med TOUCHING ASIA vilket lett till nya möjligheter, särskilt administrativt och nya kontakter. Det nya namnet blev Pastoral Leadership Training och tanken är att konceptet ska kunna användas i flera länder.

Den andra stora förändringen är att arbetet utvidgats till Orissa i norra Indien. Den ursprungliga idén att multiplicera kunskaper har påbörjats där och denna gång med bättre förutsättningar. Ytterligare länder kan bli aktuella.

Tillsammans med några andra gjorde jag den femte sessionen, sponsrad av Värnamo pastorat. Det var på vägen från Hetauda till Kathmandu den hemska olyckan ägde rum. Nu väntar vi på att den sjätte sessionen ska äga rum och inte minst våra studenter väntar på det. Sessionen har skjutits upp, inte bara på grund av den för ny-kristna nepaleser obegripliga olyckan, därför att pastor Raju av olika skäl håller på att ersätta sig själv på hemmaplan. Vi hoppas att den först påtänkte Santos, som är en begåvad man, ska ta ansvar för sjätte och resterande sessioner.

Tack till alla understödjare, från mig särskilt till Värnamo pastorat. Vill du vara med också fortsättningsvis rekommenderar jag det. Våra väckelse-kristna vänner i Asien är värda vårt stöd.

Jag kan inte låta bli att visa ett kort till på några av de äldre flickorna.Inga kommentarer: