lördag, juni 14, 2014

Hemma igen

Idag är första dagen hemma på Smultronvägen sedan olyckan. Jacob och barnbarnet Elia har just fortsatt sin färd mot Helsingborg efter att Jacob varit med på Samuels begravning. Han får själv berätta om sina intryck och tankar för här väcks många sådana till liv.

Själv ska jag försöka uttrycka min tacksamhet till alla er som har bett böner för mig, skickat hälsningar, sänt blommor och försökt besöka mig. Som ni anar har jag inte varit i stånd att personligen kunnat meddela mig med er men nu, drygt fyra veckor efter olyckan, gör jag ett försök att med hjälp av höger pekfinger skriva ett tack, en hälsning och säga att jag med tanke på omständigheterna mår bra.

Jeepen gick över kanten och vi började rulla ner i den cirka 1000 meter långa ravinen. Det var torsdag 15 maj, runt 14-tiden. Jag förstod att vi knappast kunde komma att överleva. Jag satt fram till vänster om chauffören (högerstyrd bil) och måste medvetslös ha slungats ur bilen. När jag vaknade var alla sinnen klara men jag såg aldrig jeepen mer eller någon av mina medresenärer. Plötsligt har jag ett antal nepaleser runt mig som vill hjälpa mig upp till vägkanten igen, kanske 150 meter makadam och slyr. Jag är helt medveten men ser att armen hänger som en köttklump. Jag har ingen känsel och kan inte använda den. När vi kommer upp till vägkanten läggs jag i knät på någon, upp på ett lastbilsflak och på väg mot närmaste sjukstuga. Nu börjar jag få riktigt ont. Efter cirka 30 min får jag smärtstillande, tvättas jag "ren" och de första röntgenbilderna tas innan det blir 3-4 timmars ambulans till Kathmandu. Nu får jag också bekräftat att inte alla överlevde.

Det visade sig att nacken var bruten och att operation väntade snarast men först måste det bli klart med vem som ska betala. Jag fick veta att äldste sonen Victor satt sig på planet och var på väg ner. Han kom söndagsmorgon, skrev på papper och jag kunde opereras. Bruten nacke betyder i mitt fall det skydd som omger ryggmärgen, två-tre kotor, krossats, fick plockas bort och ersättas av titanplattor. Operationen lyckades väl. Några dagar senare skulle de ta sig an armen och några ansiktsfrakturer. Istället blev det flyg hem till Sverige onsdagen 28 maj och Värnamo sjukhus. Här togs kontakt med Linköping eftersom jag dels inte kunde röra vänsterhanden på grund av nervskada och dels på grund av resistenta bakterier som kunde komma att påverka såret i nacken. Alltså avvaktades det samt några dagar senare beslutades det att försöka med så kallad konservativ läkning. Det betyder att det ska i bästa fall läka sig självt. Jag gillade beslutet och påminde läkaren om att det är vad vi kristna kallar helbrägdagörelse. På den vägen är det.

För närvarande medicinerar jag kraftigt och det lär fortsätta någon eller några månader. Halskragen ska jag bära till augusti. Nu har rehabiliteringen börjat.

Jag är som sagt mycket tagen av all omsorg och ber er be till Herren om fortsatt nåd, naturlig läkning och att få slippa komplikationer. Be också för min underbara familj, älskade Kari som får hjälpa mig med det mesta ett antal veckor framöver. Victor som blev min hjälpare i två veckor på sjukhuset u Kathmando, Jacob som har hanterat informationsflödet och Elisabet, min glädje.

Nu är jag trött och ger mig men lovar återkomma. 

27 kommentarer:

Thomas Arvidsson sa...

Allt är i Guds hand, så även du. Ber för er!

Eva R-D sa...

Håkan, din återhämtning är fortsatt ett ämne för förbön. Det som hänt dig så här långt ett ämbe för tacksägelse. Allt Guds goda, för dig och för din familj!

Börje Norlén sa...

Otroligt vad du tagit dig igenom med Guds nåd och hjälp, Håkan. Vill gärna be tillsammans med många andra.

Mattias Nystrand sa...

Gud omsluter dig på alla sidor och håller dig i sin hand!

Anders B Weiborn sa...

Håkan.

Du har funnits med i våra böner i Det Heliga Hjärtats Kapell sedan vi fick höra om din olycka.

Shalom!

Arne Selander sa...

Guds välsignelse över din rehabilitering!
Du är också välsignad med en underbar familj
och många förebedjare!

Anonym sa...

Älskade Håkan, vi tänker och ber för dig både i kyrkan i Östersund och här hemma. Du är ett av mina största föredömmen i livet. Är oerhört glad för det sätt du förmedlat Kristus till många. Vi ber vidare och du får krya på dig! Allt gott till hela familjen! Mvh, Tom och Susanna Silverklo

Anonym sa...

Vi är med dej.

P-Å och Karin

Ml pedersen sa...

Med önskan om god bättring! Ml pedersen, vingåker

Anonym sa...

Underbart att "höra din röst" igen.
Allt gott till dej /asta

mamma sa...

Önskar dig god läkning både kroppsligt och själsligt!
Margareth Harris

Dan Sarkar sa...

Härligt att höra från dig på bloggen igen, Håkan. Än finns det fler eisbein som väntar dig!

Maria Robertson sa...

Kära Håkan Sunnliden! Jag är så tacksam mot Gud att du fick överleva denna olycka och att sjukhusvården inneburit snabba och viktiga ingripanden för din återställda hälsa- jag fortsätter att be för dig och även vilket vittesbörd du i allt detta får vara för alla du möter och som följer din läkeprocess.

Andreas Holmberg sa...

Hej Håkan! Jag är så arg på Gud att Samuels fru och lilla dotter inte fick ha sin man resp. pappa kvar på jorden några år till. Det hindrar inte att jag gläds åt att du överlevde och nu är hemma igen, även om änglavakten verkar lite väl selektiv ibland. ("Den ene skall upptagas, den andre lämnas kvar"). All välsignelse över både din och Samuels familj!

Anonym sa...

Andreas Holmberg formulerar det bra.
Det känns orättvist mot Samuels familj. Jag kan inte tacka för din överlevnad utan att samtidigt gråta över Samuels död. Samtidigt så händer detta hela tiden i vårt samhälle att folk rycks ifrån oss genom döden.

Därför är det bra att vi samlas och diskuterar på bloggar som din och lär oss se Guds ord i vår omvärld och varandra så att Evangeliet kan spridas. det evangelium som i er tragiska olycka blir så tydligt genom Romarbrevet 14.
Gud välsigne dig och din familj, Gud välsigne Samuel och hans familj, Gud välsigne alla som färdas över världens alla riskfyllda vägar.

/Anonyman

Kristina Högman sa...

Så gott att du kan skriva redan!Varma hälsningar och förböner!

Anonym sa...

Vi fortsätter och ber. Må Herren läka dig, Håkan, och ge krafter och hälsa för varje ny nådesdag! Må Samuels familj och församling känna Herren Jesu tröst i sorgen!

Med vänlig hälsning Stefan Aro

Tine Lind sa...

Vi är många som berörts av ditt öde och bett för dig. Jag fick veta det genom Bengt Arvidsson i Eskilstuna och har fått "rapporter" via Katarina Runeson som ju är en av mina närmsta vänner. Tror inte du minns mig, men jag minns dig mycket väl sedan KU-tiden i Katrineholm i slutet på 70-talet. Du var en god vägledare och hade så kloka förklaringar då vi hade bibelstudier. Jag ber att vår Fader fortsätter hålla sin hand över dig.
Hälsningar Tine Lind (flicknamn: Hallberg).

Tine Lind sa...

Vi är många som berörts av ditt öde och bett för dig. Jag fick veta det genom Bengt Arvidsson i Eskilstuna och har fått "rapporter" via Katarina Runeson som ju är en av mina närmsta vänner. Tror inte du minns mig, men jag minns dig mycket väl sedan KU-tiden i Katrineholm i slutet på 70-talet. Du var en god vägledare och hade så kloka förklaringar då vi hade bibelstudier. Jag ber att vår Fader fortsätter hålla sin hand över dig.
Hälsningar Tine Lind (flicknamn: Hallberg).

Torbjörn Lindahl sa...

Roligt att du är hemma igen. Gott att höra ftån dig

Charles Kridiotis sa...

Ber för en snabb återhämtning och Guds närhet och vägledning inför framtiden.

Erik & Ann-Mari sa...

Välkommen hem, Håkan!

Vi gläder oss med dig och din familj, samtidigt som vi sörjer med familjen Roberthson.

Nu ber vi för fortsatt läkning och hälsa!

Erik & Ann-Mari

Anonym sa...

Var inte rädda och låt er inte skrämmas av dem, ty Herren, din Gud, går själv med dig. Han skall inte svika dig, inte överge dig.”.

Jag tänker på dig Håkan och ber för dig.
Guds nåd är oändlig.

Varma Hälsningar

Mirijam (från Tystberga)

Anonym sa...

Ber för fortsatt läkning och hälsa. Gud med dig och din familj. Tackar Gud för all glädje och tröst jag fått genom dina bibeltimmar ute på nätet.
Varma hälsningar från österbotten (Finland)

Anonym sa...

Guds Frid Håkan.
Hälsningar från Larsmo/Finland.
RG

Carl Edvin Lundgren sa...

Käre broder Håkan! Varma kärleksfulla hälsningar från mej till dej o din familj. "Genom Jesus sår är vi helade" gäller både dej o mej o alla som vill tro Ordet! Ett fortsatt helande till hela din varelse - ande, själ o kropp o att det skall gå över förväntan bra o snabbt. Din vän i Herren Carl Edvin Lundgren, tidigare Nästesjö

Håkan Sunnliden sa...

Tack alla älskade vänner för hälsningar och förböner.