måndag, maj 11, 2015

Låt din vilja ske ...

I fredags reste jag med tåget till Stockholm. Det var första gången på ett år som jag reste någonstans själv. Det var spännande och det gick bra med övernattning på mitt stamhotell Columbus på Tjärhovsgatan. Jag hade inte mycket packning men en bag som rymde det jag behövde. Lite besvärligt är det ändå, måste jag erkänna, att bära den eftersom jag bara kan använda högerarmen och belastningen blir så ensidig.

Det fanns flera skäl till resan. Hela Människan hade riksstämna. Den skulle bli min sista om jag hade anmält mig. Det hade jag inte eftersom jag in i det sista var osäker på om jag skulle kunna resa. Nu kunde jag det så jag tog mig till hotell Birger Jarl för att tacka för mig och växla några ord med några av ledamöterna.  Efter åtta år slutar jag. Jag har slutat också lokalt och haft anledning att reflektera över tiden som har varit och det finns en tanke, ett ord som kommer tillbaka gång efter annan. Det är den nytestamentliga beskrivningen av bokstaven och anden eller rättare sagt om förhållandet mellan de två.

Det genomgående problemet inte bara inom Hela Människan utan också inom kyrkosamfunden tycks mig uppstå när bokstaven blir överordnad anden. Problemet är att bokstaven dödar. Alla förslavas under den, ingen förmår uppfylla dess krav och arbetsglädjen försvinner. Det sägs ofta att ramar och riktning är nödvändiga, budgeten ska styra rätt och lojaliteten är avgörande för resultatet, men när resultatet överordnas undertrycks enkelhet, frihet och glädje. Det nya testamentets tjänst, Andens drivkraft, fungerar på ett annat sätt.

Igår firade Kari och jag högmässan i Nydala bondkyrka, förkyrkan till klosterkyrkan. Den lilla bondkyrkan var nästan fullsatt när f Anders celebrerade och predikade, en härlig mässa. Men det fanns ännu en orsak till att vi sökt oss dit. Vår gamle vän och kollega Hans-Erik Lindström från tiden i Katarina var på besök. Han berättade efter en kopp kaffe i klosterkyrkan om pilgrimsrörelsen i Sverige. Nydala har verkligen tillsammans med systrarna Alvastra och Varnhem en plats i pilgrimers hjärta. Det stod klart att ett skäl till rörelsens växt måste vara att anden är överordnad bokstaven.

Hans Erik Lindström
Hans-Erik som levt hela sitt liv som pilgrim, jag minns honom väl från tiden i Katarina, har skrivit en bok i ämnet. Den är upphängd på sju nyckelord. Dessa är långsamhet, frihet, tystnad, enkelhet, bekymmerslöshet, delaktighet och andlighet. Detta är nu inte platsen att utlägga betydelsen av dessa underbara, men för vår tid så främmande, ord. Men jag tror jag kan rekommendera boken som jag inte läst.

Tänk om Anden fick ge liv åt bokstaven i våra olika sammanhang. Alla säger sig "arbeta" för det, men riktigt så går det inte till i Guds rike. Gudsriket är organiskt. Det växer, mognar och bär frukt utan våra många gånger kontraproduktiva insatser.

Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske på jorden ...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, amen!
Men alla arbetar för TRON!
Tradition
Religion
Opinion
Nytolkning ( mänsklig visdom)
( min tolkning) AT

Anonym sa...

PS. Jag tror inte de flesta vill ha det Andens liv du beskriver, det kostar för mycket. (Mer än kyrkoskatten ngt kyrkobesök då och då)Om man smakat " det nya livet" som du i tidigare bloggat beskrivit, så längtar man tillbaka, inget annat än relation till Jesus och det spännande livet tillfredställer på djupet.
Tänker på "yxjärnsprincipen" var var det vi förlorade det vi tidigare hade?DS