torsdag, maj 28, 2015

FIFA

Ikväll blir det ingen tyngre blogg om kyrkokampen. Jag har diskuterat med min kyrkoherde vilket jag är glad och tacksam för. Se kommentarer till bloggen "Prästens plikter". Pär-Magnus har förtjänster och jag hoppas samtalet kan fortlöpa i samma anda, särskilt för andras skull.

Nu får jag istället ägna några rader åt fotbollen. Vad som utspelar sig inom FIFA är alldeles otroligt. Jag säger bara Sepp Blatter och korruption.  Det är inte bara kyrkan som kämpar utan också FIFA. Två reflektioner måste jag göra. Inga färdiga åsikter.

För det första ligger det kanhända något i vad Rysslands president V Putin säger. Amerikanarna brer ut sig. Jag har tänkt på det förr, detta att vi alltid utgår från mänskliga rättigheter. Självklart är jag för dessa, men inser också att andra kulturer lever i andra system. Inom islam tillämpas gärna sharia-lagar. De anses av oss västerlänningar som förtryckande vilket de också är enligt vår norm.  Samtidigt om folk finner sig i dem och lever efter dem - vad är då problemet? Vi får också problem om vi inte lever efter våra västerländska normer.

Nu finns olika statsskick, olika kulturer och normer.  Är tanken den att alla ska bli amerikaner?

För det andra stryks ofta undet att idrott och politik inte hör ihop. Det sägs också om religion och politik. Till och med Kristdemokraterna menar att de två ska skiljas åt. Jag hör och förstår den fina tankegången, men stämmer den? Ikväll står reportern Peter Lövgren på Aktuellt och menar att politik och fotboll solklart hör ihop. Därför ska Israel uteslutas från FIFA.

Det blir allt mer uppenbart för mig att folken behöver få tydliga allmännmänskliga värderingar. Skolorna i alla länder borde undervisa filosofi, religion, etik och retorik redan i småskolan. Hur ska människor annars kunna orientera sig i det kaos som råder i världen?Förresten varför inte börja ned konfirmanderna?

1 kommentar:

David Gunnervik sa...

Det där med att utesluta är ju vanskligt på ett sätt. Klart vi inte vill stödja hemska regimer, men det är något vackert att se alla länder vara med i OS och VM i fotboll etc, att fiender spelar mot varandra. Idrottens förbrödring av har något Kingdom Culture över sig.