tisdag, mars 17, 2015

Utköpen i nytt ljus

Det där med NPM har för min del verkligen kastat nytt ljus över situationen i Svenska kyrkan, - inte bara till det sämre. Det är ett förklarande ljus om än beklagansvärt. Vi har väl alla redan på 1980-talet hört talas om och suckat över att arbetsplatser och organisationer skulle slimmas. Vi till och med skojade om att man skulle "skära ner personalen", men aldrig tänkte vi väl tanken att det skulle ske inom Svenska kyrkan? 25 år senare började vi ändå förstå att inte blanda samman Svenska kyrkan och Kristi kyrka. De förändrade relationerna mellan staten och kyrkan, lagen om Svenska kyrkan och de nya arbetssätten gjorde att organisation och organism alltmer gled isär. Jag brukar tänka att de överlappar varandra men hur mycket går nog att diskutera.

De minskade inkomsterna och ökande lönekostnaderna, för att inte tala om alla byggnader,
gör det nödvändigt också för Svenska kyrkan att "slimma organisationen". Det går att göra på flera olika sätt. Ett sätt är att köpa ut personal. Men eftersom Sverige har ett system för att trygga anställningarna måste dessa bestämmelser kringgås. Arbetsgivaren gör då en överenskommelse med arbetstagaren genom att betala ett avgångsvederlag.

När jag hämtat mig från upptäckten att utköpen inte är skandalösa utan en vedertagen metod för att slimma organisationen publicerade SvD ett två sidor långt reportage om utköpen vid Karolinska sjukhuset i Stockholm, 200 stycken på fem år. De flesta gjorda i all vänskap. Klas Östman, presschef på sjukhuset ifrågasätter inte siffrorna men i proportion till antalet anställda, 14 per 1000 anställda, är det inte så mycket. Jag minns plötsligt hur, jag tror det var ärkebiskopen, det lät på samma vis inom Svenska kyrkan när det fördes fram kritik mot utköpen.

Klas Österman fortsätter: "Ibland är man tvungen att använda sig av avgångsvederlag, det sker på individbasis. Det handlar kanske om någon man inte vill ha kvar, någon som inte är lämplig, i vissa fall kan det handla om sjukdom. Finns det ingen självklar grund för uppsägning så är det bättre att man kommer överens såhär."

Den facklige företrädaren på Karolinska Catharina Häggbom berättar: "Vi har fall med personer som vill behålla sitt jobb och inte vill bli utköpta." Hon fortsätter längre ner: "Det kan finnas fall med personer som arbetsgivaren vill bli av med för att det helt enkelt inte fungerar. Har man inte tillräckligt på fötterna för att säga upp då erbjuder man avgångsvederlag."

Ann Numhauser-Henning är professor i arbetsrätt och hon fyller på: "Det är klart att man kan tänka sig situationer när det missbrukas. Det är något som arbetsgivaren kan använda när den inte med vanliga regler kan säga upp arbetstagaren och när det inte finns saklig grund för uppsägning." Hon lägger till: "Eftersom ett avgångsvederlag är en överenskommelse mellan två parter så kan det i efterhand vara svårt att hävda att det skett ett fel."

Det är tveklöst så att detta med utköp är en metod inom NPM som vi får räkna med inom Svenska kyrkan. Det behöver inte alls vara skandalöst utan bara så enkelt att arbetsledningen av något skäl, vilket som helst, erbjuder lite pengar. Så slår det mig att nu för tiden måste man gå en särskild utbildning för att Domkapitlet ska behörigförklara sökanden.  Hur den utbildningen ser ut kan man hitta på nätet. Det är utbildning i

1. Styrning och ledning av organisationer generellt
2. Ledarskap i teori och praktik
3. Arbetsrätt och arbetsmiljöfrågor
4. Kommunikation, grupprocesser, konflikthantering och verksamhetsutveckling

Utbildningen kräver 12 heldagar och kostar 90.000:-. Sedan kan du bli kyrkoherde.

Jag tror jag stannar där eftersom ytterligare kommentarer just nu känns onödiga.

1 kommentar:

Anonym sa...

Man kan ha bemanningsföretag med stafettpräster att hyra in för storhelger, bröllopshelger mm. Alla vill ju inte ha eget företag, konsultverksamhet.
1 Tim 3 är väl inte strävansmål ens. At