lördag, mars 05, 2016

4 veckan i Fastan


Mitt i fastan stärker Gud oss med bröd från himlen. Sådan är verkligheten. 

1. Ni söker inte efter mig därför att ni har fått se tecken
a) Jesus hade på ett mirakulöst försett människorna med bröd. Han vill visa den omsorg Fadern har om oss. Men det förstod de inte. Nu letar de efter Jesus för att få se ännu fler underverk.
b) Vi människor är likadana idag. Vi vill att Gud ska göra så mycket för oss. Vi söker tecken och bönesvar från Honom. Några går för långt när de anklagar Gud för att inte bry sig om dem.
c) Människans grundproblem blir synligt. Vi är förblindade. Gud vill att vi ska bli lära känna Honom. Att vi ska se igenom. Att vi ska lära oss att förtrösta på Honom oavsett vad vi ser eller inte ser. Jesus förklarar detta för dem, men deras självupptagenhet går inte att dölja. 
2. Vad ska vi göra för att utföra Guds verk?
a) Så försöker de bjuda till men utan att förstå att tron på syndernas förlåtelse, evigt liv och salighet är en gåva. Det är Guds vilja och verk att vi, tillsammans med Jesus, lär oss att tro på Gud.  
b) Människor vill ha tecken, men de behöver tro. De behöver klarsyn.
c) Alla har ett visst mått av tro, en förmåga, men vår text gör klart för oss att Gud själv vill komma in i denna tro, fullkomna den och regera.

3. Guds bröd kommer ner från himlen och ger världen liv.
a) När Gud skapade människan gjorde Han först en kropp. Sedan blåste Han in sin Ande och så blev människan en levande varelse. Det finns två ord för liv på grekiska, bios och soe. I vår text används soe som anger kvalitet, mening och mål. Evigt liv och salighet med andra ord.
b) För övrigt var det inte Moses som gav dem mannat från himlen, utan Gud och i
v 33 står det: min fader ger er … Guds bröd är den/det som kommer ner från
himlen. Jesus är brödet från himlen.
c) När Han får vara brödet i ditt liv kommer du aldrig att hungra eller törsta. Då
finns det alltid någon att komma till, tala med, lyssna till …

Jesus lärde oss att be: ”Vårt dagliga bröd giv oss idag … Den bönen syftar inte bara på bröd i fysisk mening utan på allt det vi behöver. Mitt i fastan stärker Gud oss med bröd från himlen och allt vi behöver finns hos Honom som kommer till oss nattvardens bröd. 

Inga kommentarer: