söndag, september 17, 2017

Valdagen

Klockan är nu 16.35 och det är en knapp timme kvar till matchen. Men just nu pågår också en annan match, kallad kyrkovalet. Efter högmässan gick Kari och jag för att rösta. Vi fick vänta en stund eftersom vallokalen inte öppnade förrän kl 13.00. Heder om den som lyckats få igenom beslutet att inte förlägga valet mellan kl 11-12 på en söndag.

Det var förvånande mycket folk. Jag kan inte minnas att det var sådan köer förra gången. Nåja, tänkte jag, det kanske har hopat sig just till inledningen för att folk som röstar vill ha det gjort. Vännerna i Frimodig kyrka hade dagen till ära iklätt sig en banderoll som det stod Frimodig kyrka på och delade ut valsedlar utanför lokalen. Det var ingen annan nomineringsgrupp som gjort det. Lika bra det, tänkt jag och så åkte vi hem för att äta. Hemma ringer telefonen och jag måste åka ner med fler valsedlar. Så här efteråt förstår jag inte varför jag fortfarande hade sådana liggandes här hemma. Men jag fått gissningsvis 7 000 och hade kanske 3 000 kvar här hemma. Nåja, jag åkte ner med dem. Då var klockan lite över 14.00. Hemma igen såg jag ett mail från en broder som menade att det var ont om valsedlar för Frimodig kyrka. Men det var det nog inte.

Strax efter kl 15.00 ringer en med banderoll och undrar om jag har kvar några flyers. De ville dela ut information till alla inte bara till de intresserade. Jo, visst, så jag åkte ner med några hundra. Vi hade tryckt 1 000. Jag har kanske 50 kvar här hemma. De kan vara bra att ha framöver eftersom de inte är knutna bara till valet. När jag kommer ner, strax efter 15.00, är det fortfarande lika mycket folk. Jag hade tänkt att prata lite med valarbetarna men det gick inte. De hade full gärning.

Jag undrar om inte det här valet skiljer sig från tidigare. Kan det vara så att de politiska partierna har satt fart på valet? Och kommer en grupp som Frimodig kyrka att vinna eller förlora på det? Det ska onekligen bli spännande att se dels hur många som har rösta och dels hur många som har röstat på Frimodig kyrka.

För övrigt har journalisten Maria Ludvigsson idag skrivit en fullständigt lysande ledare i SvD. Jag länkar till så att du kan läsa den genom att klicka här. Men nu har det hänt så mycket inom media att det ger anledning till en särskild blogg. Kanske kan jag återkomma när vi har lite siffror.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tyvärr verkar det inte bli ett bra resultat då partipolitiken går fram enligt preliminära resultat.

Jonas M

Håkan Sunnliden sa...

Klockan 22,50 och det verkar vara som du säger. Röstdeltagande har ökat från 12% till 18% men det är de politiska partierna som nu börjat tävla med varandra. Sossarna ligger på samma nivå som tidigare medan Centern och Sverigedemokraterna ser ut att gå framåt rejält. Då är det inte så lätt för FK att hävda sig. Jag har inte sett några siffror för kyrkofullmäktige i Värnamo ännu. Det får nog bli i morgon bitti. Tyvärr gäller ramlagen för Svenska kyrkan oavsett resultatet.

Kerstin Carlsson sa...

De frågor FK tar upp har aldrig varit intressanta för media eller samhälle. De flesta väljare vet bara att de måste ta sig till församlingshemmet för att hålla "den andre" borta. Man ser kyrkan som en kommunal myndighet och jag tycker inte de sekulärsvenska väljarna kan lastas för det. Det är den info och det intryck de har fått sig serverat. Det är människorna som ska beklagas, istället för frälsning får de en ängslig fråga; "vad vill du vi ska göra?"
För samhället alltså. De har svarat.

Personligen vill jag inte uppleva den här farsen vart fjärde år.

Håkan Sunnliden sa...

FK ska inte ta upp frågor som är intressant för media eller samhälle utan vara röst för Herren Jesus. Det borde i och för sig vara intressant för media och samhälle. Gud give att det blir det en dag. Då vet man vem som är trovärdig.
Ingen kristen vill leva med det här spektaklet. Bara partipolitikerna. Siffrorna för Värnamo ser bra ut. Mer om det senare.

Kerstin Carlsson sa...

Det borde verkligen vara intressant för media, samhälle och människor. Annars är det inget KYRKO-val. Det blir något annat, något som inte är fruktbart. Det räcker med en alphakurs för att se det.