torsdag, september 07, 2017

Presskonferens i Jönköping

Så var jag hemma igen. Tack för förböner. Hur det var?

Tja, det är kanske begripligt att de olika nomineringsgrupperna hela tiden håller sig på allmänningen. Det paradoxala är att en och annan journalist

Vi var elva nomineringsgrupper närvarande. Också (S) var närvarande vilket var glädjande. Kristdemokraterna var för ut med sin presentation. Här fick vi höra att de ville ha en kyrka för alla. Denna sak ansågs vara så viktig att att vi fick höra det flera gånger. Svenska kyrkan måste få vara en kyrka för alla. Var det en intressant upplysning? Svenska kyrkan skulle också vara en levande kyrka. Det var till och med så viktigt att Kristdemokrater i Svenska kyrkan vill att deras nomineringsgrupp fortsättningsvis ska heta just "En levande kyrka". Jag fick aldrig någon förklaring på varför det inte skett eftersom det varit på gång länge.

För övrigt betonade de alla - Kristdemokrater i Svenska kyrkan, Vänster i Svenska kyrkan, Liberaler i Svenska kyrkan, Centerpartiet, Borgerlig, Arbetarpartiet Socialdemokraterna i Svenska kyrkan, Sverigedemokraterna, Vägen och allt vad de heter - att de var partipolitiskt obundna. Jo, tjena, tänkte jag.

När det sedan blev min tur - jag var nummer tio - uttryckte jag min uppskattning att alla närvarande tycktes vara överens om att partipolitiken inte hör hemma i Svenska kyrkan. Jag förklarade sedan att Frimodig kyrka vill verka för en kyrka till vilken alla är välkomna oberoende av kön. Här har vi verkligen något gemensamt med de andra nomineringsgrupperna. För säkerhets skull - man vill ju inte bli missförstådd - strök jag under att Frimodig kyrka vill se en levande kyrka.

För övrigt följde jag den lilla utläggningen av Joh 14:6 jag skrev om i gårdagens blogg.

Efter rundan följde några frågor där vi fick räcka upp handen om vi höll med frågeställaren. Det var tänkt som lite aktuella frågor. Jag har redan glömt dem förutom den om vi vill ha kvar väjningsrätten när det gällde vigsel av samkönade. Jag räckte upp handen så högt jag bara kunde. Jag tror att det var någon eller några till som gjorde det. Jo, en fråga handlade om rätten att själv få tillhöra vilken församling man vill. Jag räckte upp handen så högt jag kunde. Lite intressant var det att lägga märke till hur såväl POSK som Vägen och några till bara vågade hålla upp handen strax över bordskanten. Det blev lite svårt att tolka vad de menade.

Efteråt var vi några som blev intervjuade av TV. Jag tror det var Smålandsnytt eller vad det heter. De har visst bytt namn nu igen. Där blir man alltid lite, lite nervös eftersom det inte går att förutsäga hur de klipper och klistrar. Men intervjun i sin helhet gick väldigt bra. Jag är nöjd. Fråga mig vad jag tycker efter att jag sett inslaget.

Än en gång: Tack för förböner!

4 kommentarer:

Daniel Giertz sa...

"Så var jag hemma igen. Tack för förböner. Hur det var?

Tja, det är kanske begripligt att de olika nomineringsgrupperna hela tiden håller sig på allmänningen. Det paradoxala är att en och annan journalist".

Här föll det bort några ord.

Kerstin Carlsson, Värnamo sa...

På SR Jönköping börjar programmet med lite orgelspel av "trygga räkan". Sedan pratar man som hastigast med några personer ur grupperna Borgerligt alternativ (kyrkan är en värderingsauktoritet), Socialdemokraterna (kyrkan har ständig samhällstjänst) och Sverigedemokraterna (snubben som pratade sjöng i kör, jag minns inte vad han ville). Körsång är i alla fall viktigt för alla.

Reportern konstaterar att det inte pratas så mycket om Jesus och la till en reflektion "hade jag frågat frikyrkliga så hade Jesus kommit in tidigare i samtalet".

Här förstår man varför man inte tar med FK i sändningen. Det hade förstört bilden av att ingen alls i kyrkan försöker prata om Gud. Tendensiöst, faktiskt.

Det var en riktigt plågsam lyssning som inte rekommenderas. Man blir bara ledsen. Reportaget avslutas med det makabra låtvalet "I want to break free".

Håkan Sunnliden sa...

Jo, det är förvisso en ganska avslagen tillställning jag varit med om. Var det inget på TV? I nästa blogg ska jag ta upp en än större utmaning, nämligen att vi kristna behöver fördjupa får relation till Herren för att alls överleva.

Kerstin Carlsson, Värnamo sa...

Jag hittade inget på TV i någon av sändningarna. Jag tror det brädades av att man i Gnosjö numera kan låna skridskor på sitt bibliotekskort.