fredag, september 08, 2017

Schartaukonferens

Härom dagen fik jag följande information. Jag tyckte det var så spännande att jag lä'gger ut annonsen här till allmän information. Schartau var en av våra "rätte lärare" och jag hade gärna varit med, men tyvärr kom inbjudan lite sent. Men du som bor i närheten kanske kan gå ...

Det jag funderar över när kardinal Aborelius celebrerar mässan, den ekumeniska, är om också sådana katoliker som jag och andra kristtrogna är välkomna till nattvardsbordet. Kan någon meddela mig eftersom det kan få en allt större betydelse för dagar som kommer.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hade säkert varit mycket intressant att vara där men att idag få fira Marie födelses dag med mässa och rosenkransandakt och ljusprocession idag är inte heller dåligt.

Dispens är något som ges mycket sparsamt och kommer knappast att ändras. Som bekant är det att bekänna hela Kyrkans tro att ta emot kommununionen i brödets eller vinets gestalt. Men det går alltid att kommunicera andligen i mässan! Därför får det inte bli en sån stötesten att man inte vill gå i mässan enbart av nu aktuell orsak.

Jonas M

Andreas Holmberg sa...

Ja, men varför i hela friden har dom en mässa där bara värdförsamlingen kan kommunicera kroppsligen mitt i den "ekumeniska" dagen???? Dom kunde väl ha lagt den på slutet så de gammalkyrkliga kunnat gå i frid?

Håkan Sunnliden sa...

Det är sant att dispens sällan ges, men ibland sker det. Det ryktas att kardinal Aborelius gett dispens på Bjärka-Säby. Kan det vara sant? Och i sådana fall kan det väl ges dispens i dag i Göteborg. För övrigt tycker jag det är bedrövligt med gällande ordning.

Anonym sa...

Känner inte till någon annan dispens än den på Berget för ett antal år sedan med broder Stinissen.

Men varför är det så nödvändigt att kommunicera på annat sätt än andligen varje gång?

Detta gäller ju inte endast Katolska kyrkan utan i än högre grad Ortodoxa kyrkan och även lutherska sammanslutningar som LBK där i princip endast medlemmar i den egna församlingen som man vet omfattas av samma tro får kommunicera.

Jonas M