onsdag, augusti 23, 2017

Frimodig kyrka

Ny börjar det märkas något att det ska vara kyrkoval söndagen den 17 september. Då kommer Frimodig kyrka att ha valsedlar i Värnamo inte bara till nationell och stiftsnivå utan också lokalt. Det är första gången så det blir extra spännande att få se hur det faller ut.

Jag tror idén att vara med lokalt kan ha betydelse. Även om det inte går att ändra något i lagen om Svenska kyrkan eller Kyrkoordningen kan ändå lokala önskemål föras fram.

Frimodig kyrka i Värnamo har tagit fasta på inledningstexten i Kyrkoordningen. Den lyder:

Församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Syftet är att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas. Allt annat som församlingen utför är stöd för och en konsekvens av denna grundläggande uppgift.

Denna vecka kallas här i Värnamo för Värnamo-dagarna och det är lite marknadsstämning på sta'n med ganska mycket folk. Då  är också Frimodig kyrkas representanter på plats. I den flyer som delas kan jag läsa att Frimodig kyrka:

·         håller Bibeln för Heliga Skrift och norm
·         vill ha ett rikt gudstjänstliv i alla kyrkorna med präst och diakon
·         vill att undervisning i kyrkans tro ska prioriteras
·         välkomnar människor från alla fromhetstraditioner
·         anser att Herren Jesus i allt ska vara i centrum
·         förordar evangelisation och vill se fler gemenskaper
·         ska lära från växande kyrkor och församlingar och inte isolera sig
·         menar att diakonin är ett uttryck för Guds barmhärtighet
·         vill se försoning i ämbetsfrågan
·         anser att det kristna äktenskapet är för man och kvinna
·         vet att mission – att gå ut – hör till Kyrkans väsen

Jag tror jag ska rösta på Frimodig kyrka. Den som vill kan läsa mer på www.frimodigkyrka.se

2 kommentarer:

Kerstin Carlsson, Värnamo sa...

Hej!
Vilken instans bestämmer rent konkret vilka aktiviteter församlingen ska genomföra på lokal nivå? Jag menar de aktiviteter som ger en specifik församling dess väsen och som påverkar oss mest på hemmaplan? Jag tänker nu på start och genomförande av Bibelstudiegrupper, alpha och sådant?

Är det personalen, förtroendevalda, något lokalt råd som KF/KR/FR, order från stiftet, människors efterfrågan eller beslut av enskild präst? Vilka prioriterar i uppgifterna och sätter formerna för hur grupper och projekt genomförs?

Alltså, hur styrt är det? Ger man riktlinjer eller detaljstyr man?

Håkan Sunnliden sa...

Bra fråga, Kerstin, men känslig att svara på. Enligt Kyrkoordningen är det de förtroendevalda som bestämmer inriktningen på arbetet. Men kyrkoherden är VD för företaget och som sådan bestämmer han det mesta i praktiken. Sedan hör det till god ton att VD:n delegerar till sina kollegor och andra med ansvar. Men då hänger det på kyrkoherdens person. Här vill jag inte skriva mer, men så mycket kan jag skriva att mig veterligt finns inga delegationer i Värnamo. Och vad jag tycker om det kan du gissa.