tisdag, januari 17, 2017

Kyrkans hus i Uppsala

Först häromdagen upptäckte jag nedanstående intervju med prästerna Annika Borg och Helena Edlund. Den återfinns på en sajt med namnet Det goda samhället, en samhällskritisk sajt. Redaktören och intervjuare är Patrik Engellau (1945-). Han är ordförande för tankesmedjan Den nya välfärden och VD i Aktietorget, Han har arbetat inom FN, SIDA och UD och kunnig debattör. Han har skrivit ett 30-tal böcker.

MEN han är ytterst okunnig om Svenska kyrkans plats och betydelse i samhället. Därför har han med anledning av Mitt kors-kampanjen bjudit in de två prästerna för att förhöra sig om läget. Och han får verkligen veta. Flera gången får han fråga om eftersom han knappt verkar tror vad han hör.

Du kan höra hela intervjun, 38 minuter, genom att klicka här. Den som lyssnar kommer att å en bra översikt av vad som pågår i Kyrkans hus i Uppsala. 

2 kommentarer:

Torbjörn Lindahl sa...

Intressant samtal i programmet. Helena Edlunds sammanfattning av den socialdemokratiska kyrkopolitikens utveckling var strålande.

Anonym sa...

Instämmer, mycket intressant intervju (även om utfrågaren själv var okunnig) med Annika Borg och Helena Edlund.

När man likt Mormonerna i efterhand tillför en ytterligare helig skrift, i detta fall SAPs partiprogram, går det inte väl.

När detta väl har skett är det mycket svårt att vända utvecklingen vilket kan illustreras med denna liknelse. Det är inte alla med arbetaryrken som undersköterska, elektriker eller lastbilschaufför som är socialdemokrater. Kanske är de moderater eller miljöpartister. Samtidigt vill de vara med i ett fackförbund för att komma i åtnjutande av de förmåner och den säkerhet som det erbjuder, kanske också själv vill vara med att påverka. Som arbetare kan inte TCO eller SACO komma ifråga.

När de nu vill förändra LO-facket till att bli opolitiskt - då är det de valda ombuden med partibok som skulle kunna påverka detta i kongressen. Eftersom du (i allmänhet) inte blir vald till ombud utan partibok finns det då ingen möjlighet att ändra på sakernas tillstånd.

På samma sätt är det nog med Svenska kyrkan

Jonas M