söndag, februari 28, 2016

Love Nepal

I går kväll var Kari och jag på en fantastisk kväll i Stockaryds frikyrka. Det var barnbarnen till några av våra vänner från Hjälmserydstiden som uppträdde. Just det. Det var ingen gudstjänst utan en redovisning av ett skolarbete. Kyrkan var fullsatt då barnbarnen Amanda och Johanna redogjorde för sina insikter om organisationen Love Nepal. Fullsatt betyder ungefär 250 personer. Det fanns flera skäl för att tillsammans med några av våra vänner besöka Stockaryd denna kväll. Vi fick träffa ett ganska stort antal vänner och vi fick rapporter från Nepal där vi har ett fortsatt engagemang.

Redovisningen började med en film om barn och unga flickor som sålts till bordellerna, misshandlats, befriats och nu bor på något av de sju flickhemmen organisationen startat sedan dess grundare Mikael Alvén på en resa drabbats av insikten om sexhandeln. I veckan som gick fick han, tillsammans med sonen, möjlighet att berätta om och  presentera arbetet i TV 4, i morgonprogrammet. Inslaget ligger kvar på TV4 Play och du kan se det genom att klicka här. Det är bra att vi i vårt välfärdsland får höra inte bara om Guds underbara skapelse utan också om hur världen är i den Ondes våld. Sexhandeln med småflickorna är avskyvärd men samtidigt en del av den nepalesiska, för att inte säga den hinduiska, kulturen vilket gör den mycket svår att förändra åtminstone på kort sikt.

På bilden ser du Ing-Marie och Mikael Alvén med några av de minsta som de hittat på sophögen Kathmandu.
Fotot är hämtat från deras hemsida.

Mikael Alvén bor och verkar med Sävsjö kommun som bas och Stockaryd, liksom Hjälmseryd, ligger i Sävsjö kommun och ingår numera i det nybildade Sävsjö pastorat. Barnbarnen går sista terminen på musiklinjen och nu fick de möjlighet att hålla en välgörenhetskonsert för arbetet. Det gjorde det med bravur. Jag var mycket imponerad av det professionella framförandet som på intet sätt stod spektaklet med Melodifestivalen på TV efter. Jag får erkänna att jag inte sett festivalen på TV många minuter men bra mycket hellre lyssnar jag till barnbarnen som var förstärkt med ett annat barnbarn, Malin, 14 år på elpianot. Barnbarn och underbarn i nämnd ordning. Jag lyssnar hellre en gång till, till egenhändig produktion som är genomsyrad av äkthet, engagemang och kärlek till småflickorna i Nepal.

Konserten innehöll förutom sång också berättelser från en resa av två volontärer. De var särskilt präglade av den glädje småflickorna i Nepal bar på trots det helvete de levt i. Det är fantastiskt att se den glädje, den frälsningsglädje som övervinner. Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte fått makt över det. I frälsningsglädjen får småflickorna lära sig att förlåta. Det var den första makten Jesus gav de sina efter sin uppståndelse från de döda. När småflickorna använder denna makt läker deras sår, om de än förblir ärrade.

Barnbarnen gjorde en strålande insats och kunde efter kvällen skänka 28 000 kronor till organisationen. Du kan själv besöka organisationen på deras hemsida genom att klicka här. Sidan är värd ett besök.

Vad beträffar arbetet i Nepal höll Hans Sundberg och Hans Lindholm denna månad ännu ett seminarium i vår gåva till Nepal, att ge bibelteologisk undervisning till pastorer inklusive blivande pastorer. Vi har av flera skäl tvingats till ett uppehåll. Det har varit svårt att förankra arbetet. Det har skett en svår olycka som ni vet. Det har varit två svåra jordbävningar, varav det rapporterats om en i svensk media och en ytterst kall och besvärlig vinter eftersom Indien blockerat tillförseln av all form av bränsle till Nepal. Världen ligger under den Ondes våld och det är vår kallelse att genom vår tro på Herren Jesus lysa upp den.

Kari och Victor kommer att resa till Nepal i april månad men det får jag återkomma till. Ha en god dag och glöm inte att tacka Gud för det levande hoppet.

Inga kommentarer: