lördag, februari 13, 2016

1 veckan i Fastan

Visserligen predikar jag inte själv i morgon, men jag lägger ändå ut ett utkast. Tänkte försöka med det detta år. Nu är det 1 söndagen i Fastan och veckan som ligger framför oss handlar om de prövningar vi måste gå igenom. Jag tror de är nödvändiga av flera skäl, bland andra därför att vi annars snart skulle glömma vår Herre Jesus. Det är ofta nöden som driver oss till honom. Veckans evangelium är hämtat från Matt 16:21-23. Vem säger folket att jag är? Vem säger ni att jag är? Petrus svar blir: "Du är Messias, den levande Gudens Son". Från den stunden börjar Jesus tala om sitt lidande, sin död och uppståndelse.

  1. Från den tiden

a)      Händelsen utspelar sig just efter att Petrus bekänt Jesus vara Herren. Fram till denna stund har Matteus strukit under vem Jesus är. Nu går berättelsen över till vad Jesus ska göra. 
b)      Det ar bestämt om Jesus från tidernas begynnelse att hans död ska räknas som ett försoningsoffer, 1 Petr 1:18 ff. Jesus ”måste” därför gå denna väg, 26:54 ff.
c)      Det hör till en av livets största hemligheter att ha sett vem Jesus är och vad Han har gjort för oss, en upptäckt som ger evig glädje.

  1. Må Gud bevara dig, Herre

a)      Petrus hade till dels förstått vem Jesus är, men inte alls hans uppdrag. Tanken på en lidande Messias var obegriplig för dem och här har djävulen en ingång.
b)      Människor längtar i allmänhet efter yttre framgång, välfärd och njutning. De vill bli som Gud, men just det gör dem öppna för djävulens frestelser. Djävulen stöttar gärna dem som är självupptagna för att sedan störta dem utför kanten på berget, så som han själv har störtats ner från himlen.
c)      Med Jesus är det annorlunda. Han går (självförnekelsens) Guds väg. När Jesus döptes till att vara och leva som vi kom han hotfullt nära djävulen. Djävulen känner av detta och frestar Jesus för att få honom på fall. Om du är Guds Son … Men Jesus vet vem han är och att han rak i ryggen ska gå Guds väg.

  1. Dina tankar är inte Guds
a)      Petrus förstod inte vad han sa. Om djävulen förstod vad som var i görningen vill jag låta vara osagt. Jesus inte bara gick vår väg utan han dog också vår död, en förbannads död, 5 Mos 21:22 f. Det tog tid innan de första kristna förstod det, Gal 3:12 f.
b)      Jesus vet vem han är.
c)      Vi kan förundra oss över Petrus agerande. Han borde ha lyssnat på Jesus. Men hur är det med oss själva när vi prövas? Vågar vi tro när vi faller för frestelserna? Vågar du tro att Gud är större än din egen död? Det är en tanke vi ska ha med oss denna vecka. Vi ska ju alla gå dödens väg.


1 kommentar:

Anonym sa...

Tack Håkan, det är bra med alternativ till tangomässa mm! AT