lördag, februari 27, 2016

3 veckan i Fastan

Herren tar emot dem som kommer till honom. Han gör våra synder, sjukdomar och överträdelser till sina. I stället ger Han oss av sitt goda. I veckans evangelium får vi ett exempel på hur denna kamp kan utkämpas.

  1. Ingenting hade hjälpt, snarare hade hon blivit sämre
a)      ordagrant en kvinna som ”varit i blodflöde” i tolv år. Kvinnan var i underläge och kunde inte komma ur sin sjukdom. Hon hade försökt. Ingen läkare kunde hjälpa henne - förödmjukad. Det hade kostat henne allt – utblottad. Hon hade blivit sämre – tagit skada. Hon var besegrad, i underläge, ja fånge i sin sjukdom.
b)      Hon är inte ensam. Det finns många människor som kämpar och upplever sig besegrade. Det behöver inte vara sjukdom. Det finns mycket annat som vill komma över oss, som ensamhet, tristess, grundläggande frågor som vem är jag? Vad gör jag med mitt liv? Vad ska jag göra? Vad syftar det till? Svåra frågor som skolor och massmedia sällan eller aldrig tar upp. I stället sjunker hela generationer ner i underhållningsträsket. Det kanske inte är så underligt att missbruket breder ut sig och att människor, lik kvinna i vår text, mår allt sämre.
c)      Men så läser vi att hon hört berättas om Jesus. Vad hade hon hört? Nu ville hon själv ta reda på om ryktet talade sant.

  1. hon kom bakifrån i hopen och rörde vid hans mantel
a)      Kvinnan hade hört evangelium, om än bara ryktesvis. Nu valde hon att undersöka ryktet närmare. Ett hopp hade tänts. Hon är på väg att röra vid Honom som söker de slagna, sargade blinda och bundna
b)      I samma stund som hon rörde vid hans mantel (Matteus skriver vid hans tzitzit) blev hon botad (verbet sozo står i perfektum). Vi kan lägga märke till hennes tro inte var någon religiöst ”riktig” tro. Hon bröt mot 3 Mos 15:25 ff när hon med sin blodsjukdom rörde vid Jesus. Kvinnan bekände detta som synd.
c)      Vi kan idag lära oss av en sjuk och ofullkomlig kvinna. Vi kan vända oss till och gå till Jesus och få våra liv förändrade.

  1. Du är botad från ditt onda
a)        Din tro har hjälpt dig. Din tro, det vill säga din tro på Jesus. I Hagg 2:13 varnar profeten för att komma vid det heliga. Det heliga blir profanerat. Det var också så Moseböckerna talade om att den orene inte fick komma vid andra människor. I vårt evangelium är det tvärtom. När vi kommer vid den Helige blir vi heliga.
b)        Det finns många sätt att närma sig och röra vid Jesus. Jesus är densamme, igår, idag och i evighet Hebr 13:8, och vi kan nå Honom och röra vid Honom genom Evangeliets ord och genom sakramenten. Där talar Herren till oss. När kvinnan blev botad uppenbarade Han något av sin härlighet. Han gav henne förlåtelse, botade hennes sjukdom och lät henne gå i frid.
c)        Den grekiska texten, eis eirenen, säger: Gå till frid. Kvinnan har ett liv i frid framför sig. på samma sätt som kvinnan gick in i frid får också du och jag gå in i och under Hans frid.


1 kommentar:

Anonym sa...

Amen! AT