söndag, april 26, 2015

Jordbävning i Nepal

Det har inte undgått någon att det varit jordbävning i Nepal med många döda. Efterskalven pågår för fullt och det är för tidigt att fastställa antalet döda men det handlar om tusentals. Jag fick genom media veta var epicentrum var mitt emellan Kathmandu och Pockhara, de två största städerna i Nepal. Jag hart själv åkt den vägen och vet hur landskapet ser ut. Men jag var inte klar över att Kathmandu drabbats så hårt som det tydligen gjort. Enligt uppgift ligger det döda överallt i de värst drabbade områdena. Håkan Gabrielsson som talat med pastor Raju har meddelat att församlingsmedlemmar och flickhemmen klarat sig bra och vad jag förstår har ingen skadats.

Victor som var hos mig på sjukhuset i Kathmandu har varit i kontakt med våra närmaste vänner i Kathmandu och de har också klarat sig bra.

Här är Victor tillsamman med den svenske konsuln. Sverige har ingen ambassad i Nepal men ett konsulat.
Tydligen har många historiska byggnader rasat samman. Jag har i tidningarna sett bilder från till exempel Durbar Square, den gamla historiska delen av Kathmandu varifrån kungen regerade innan han störtades. Mina tankar går särskilt till familjen Roberthsson som förlorade sonen Samuel i olyckan vi råkade ut för. Familjen har just i dagarna rest till Nepal för att vandra i Samuels och mina fotspår, nästan på årsdagen. Jag vet inte när de landade. Kom de iväg häromdagen eller landade de häromdagen så att de faktiskt var på plats när jordbävningen kom?  Eller är det så att de landar idag? Jag vet inte, men jag vet att Hans Sundberg reste i går. Han skulle först ha ett seminarium i norra Indien, i Orissa. Det börjar idag och nästa lördag, 2 maj, ska han möta familjen i Kathmandu.

Detta är ingången till det sjukhus jag och Victor tillbringade nästan två veckor. Hur det ser ut idag vet jag inte, men jag hoppas att det inte är skadat.

Nepal är ett av världens fattigaste länder med en enorm arbetslöshet. Victor har sedan olyckan en hel del kontakter, inte bara med konsuln, utan också med en del affärsmän. Han önskar vara med att stödja framväxten av nya företag. I den saken har han tagit fram en affärsplan och i samband med den lite statistik. Jag publicerar lite statistik om befolkningen nedan. 

Population Structure
Data
Size
26,494,504 (2011)
Growth Rate
1.35%
Population below 14 Years old
34.19%
Population of age 15 to 59
54.15%
Population above 60
8.13%
The median age (Average)
20.07
The median age (Male)
19.91
The median age (Females)
20.24
Ratio (Male:Female)
100:94.16
Life expectancy (Average)
66.16 Years
Life expectancy (Male)
64.94
Life expectancy (Female)
67.44
Literacy Rate (Average)
65.9%
Literacy Rate (Male)
75.1%
Literacy Rate (Female)
57.4%

Låt oss under några dagar ha med oss våra bröder och systrar i våra förböner. Nästan två miljoner har omvänt sig till Jesus Kristus under de senaste decennierna. Låt oss särskilt be för familjen Roberthsson.

Inga kommentarer: