söndag, april 05, 2015

Glad Påsk

Så är då äntligen påsken här och vi får på nytt höra om hur Fadern i rättfärdighet uppväckte Sonen från de döda, förändrade världshistorien och gav mänskligheten ett levande hopp.

Påskdagen 2015 i Värnamo kyrka
 Det finns nio berättelser om hur Jesus visar sig för de sina efter uppståndelsen. Joh 20 som är denna dags text betättar om den första. Maria från Magdala kommet till graven medan det ännu är mörkt. Hon finner graven tom, ett faktum som kräver sin förklaring. Maria undrar vart kroppen tagit vägen. Har någon stulit den?

När aposteln Johannes kommer och ser in i den tomma graven lägger han märke till att huvudduken var omsorgsfullt hoprullad och låg tillsammans med linnebindlarna som lindats omkring den döda kroppen. Han inser omedelbart att kroppen inte har stulits. Inga gravplundrare skulle tagit sig besväret att klä av Jesus, ordna med bindlarna för att sedan bära iväg den nakna kroppen. Johannes "ser och tror" att Han som sedan kommer att gå genom väggar helt enkelt har gått ur kläderna, lagt av de jordiska kläderna och iklätts de himmelska. Han har uppstått!

Det finns en för oss tidigare okänd existens. Jesus uppträder i en annan dimension,  den vi kallar eskatologisk. Från denna kan han visa sig för oss och han kan kalla oss att genom tron leva i denna. Paulus talar om att vi ska klä av oss den gamla människan och iklä oss den nya. Det är möjligt för oss att redan här i tiden befrias från vår inskränkta förståelse av verkligheten. Vi kan söka gemenskap med den Uppståndne och leva våra jordeliv med honom i centrum. Det är mötet med honom som förändrar allt.
Hoppar tillfälligt in för att predika Påskdagen 2015

Maria trodde hon talade med trädgårdsmästaren tills denne sa hennes namn. Plötsligt förstod också hon att Jesus på tredje dagen hade väckts upp från de döda. Hennes liv förändrades.

Jesus Kristus är densamme igår, idag och i evighet. I sin trofasta kärlek kallar han oss vid namn.

Idag ska vi minnas att lärjungarna kom att bli martyrer därför att de bekände Jesus är Herren. De visste att kroppen inte var stulen. De visste att han var död men uppväcktes av Fadern. De visste att de inte hade hallucinerat. De var så överbevisade att de inte kunde förneka detta faktum. Så lades grundvalen för Kristi Kyrka.

3 kommentarer:

stellan Bengtsson Södertälje sa...

Glädjande att pastorn äntligen stod i predikstolen!
Tack för alla skarpa utförliga analyser av det andliga läget.

Anonym sa...

Kommer predikan läggas ut på Värnamo pastorats Youtube-kanal? Vet du det?

Håkan Sunnliden sa...

Vet ej men förmodar det.