fredag, januari 22, 2016

Väckelsen i Nya Hjälmseryd, del 1

Den utlovade djupintervjun kommer nu i ett antal bloggar. Först en inledning sedan själva intervjun.

Under åren 1983-1994 fick Kari och jag var med om en stor väckelse i Hjälmseryd. Mitt första minne är från 1983. Vi hade nyss flyttat in och var inte glada. Vi hade tvingats från Värnamo bara ett par år efter vi kommit dit. Efter bara några veckor berättar Kari för mig att hon i en syn sett människor komma från alla håll och kanter till kyrkan. De strömmade in och fyllde Hjälmseryds kyrka, en så kallad Tegnérlada från 1853. Det var svårt att tro då vi firade gudstjänsterna från mars månad och över sommaren i en ödslig och nästan helt tom kyrka.



Doktoranden som intervjuade mig sammanfattar:

Hjälmseryd var en by på landet som egentligen inte var lockande för honom. Han såg där inte någon större möjlighet att bygga upp en församling. Han flyttade dit i april. I slutet av sommaren blev han uppsökt av två pastorer som ledde en väckelsekampanj i Gamla Hjälmseryd, Erik Fransson och Henry Holmberg. (Tidigare hade flera kampanjer hållits, bl.a. med Terje Berntsen.) Den hade pågått sedan vintern, först i missionshuset, sedan i tält och under sommaren i en tom virkeslada som nu behövdes. Frågan var om det kunde vara möjligt att få fortsätta i Nya Hjälmseryds kyrka. Utan att tänka sig för svarade informanten (det vill säga jag, min anm.) jag till detta, men kom sedan på att frågan borde förankras i kyrkorådet, vilket skedde.

Kampanjen pågick under sju veckor, fem kvällar i veckan. Kyrkan, som rymmer 800 var fullsatt, ibland överfull så att folk satt i fönstren.

1985, april-augusti var informanten med familj i England hos Collin Urquhart för studier, vilket skapade kontakter inför starten av bibelskolan.

Efter dessa sju veckor ansåg informanten att fortsättningen borde bli i form av en bibelskola. Saken presenterades för frikyrkorna (Hjälmserydskretsen). Pastorn i Rörvik var dock negativ. Att flera av dess medlemmar hade engagerat sig i väckelsekampanjen i Nya Hjälmseryds kyrkan kan ha påverkat hennes inställning, tror informanten. Så det blev ingen ekumenisk satsning. De kom därför att mötas i församlingshemmet i Rörvik för bibelundervisning en gång i veckan.

1983 beslutade kyrkorådet att en ettårig bibelskola med femdagarsundervisning skulle hållas med start hösten 1983. Bibelskolan hade under året 32 elever.

1986 skapades en stiftelse för att dels driva bibelskolan, dels bedriva mission, eftersom den lokala församlingen

1987 hölls den första sommarbibelskolan under en vecka. Den samlade under flera år omkring 800 deltagare.

Sommarbibelskolan flyttade senare till Växjö domkyrka

Så långt denna gång. Som ni förstår finns det redan här massor att berätta, men det får bli vid annat tillfälle. Här hemma har jag en hel del fotografier, tidningsartiklar och anteckningar från denna tid. Tyvärr fanns inga digitalkameror på 1980-talet så jag kan inte publicera bilder på den överfulla kyrkan. Men kanske går det att skanna in korten. Också det får i sådana fall bli en annan gång. I morgonblir det till att förbereda gudstjänsten i Missionskyrkan och kanske får nästa blogg innehålla det utkastet men under veckan som kommer ska jag publicera mer av djupintervjun.

Inga kommentarer: