tisdag, december 22, 2015

Att forma en gemenskap

I går var jag på en helt nyligen formad liten gemenskap om åtta personer. Det gick till så att det först bjöds på kvällsmat. Vi samtalade om det varma vädret, om flykten från Syrien, om olika bibelöversättningar och en del annat. Efter cirka 30 minuter samlades vi runt soffbordet. Ståendes i en cirkel sjöng vi lovsånger till vår Gud, tackade och bad för varandra och vår stad.

I den här gruppen finns några nya som inte är vana bibelläsare så vi läser helt enkelt Bibeln, närmare bestämt Evangelium enligt Markus. Förra gången började vi från början och vi hann läsa ungefär halva kapitlet. I går fortsatte vi och hann en bit in på kapitel två. Vi läser ett stycke och sedan reflekterar vi, ställer frågor, delar erfarenheter och det hela blir väldigt uppbyggligt eftersom alla har något att bidra med. Och vad underbart att få läsa Evangelium, - det handlar om Guds Son, syndernas förlåtelse, frestelser, kallelsen, befrielsen från onda makter, upprättelse och helanden. Det känns som att Gud fullkomligt sköljer över oss med sitt goda.

Det var andra gången vi träffades och denna andra gång var en ny deltagare med till stor glädje. Nu börjar vi få verklig nytta av åren med modellen Cellkyrkan. Vi vet till exempel hur viktigt det är att redan från början sätta den kultur vi vill ska råda. Vill vi att Jesus ska vara i centrum så låt honom vara det från början. Det tar tre, fyra träffar innan gruppen har satt sig. Även om vi inte i denna lilla gemenskap hunnit tala om det kommer vi att träffa de andra smågrupperna sista fredagen i januari. Dynamiken mellan den lilla och den större gemenskapen är en nyckel. Tack vare den större gemenskapen då de små kommer samman förblir relationerna över tid. Det gör också att det bli lättare för den lilla gemenskapen att "dö och uppstå". Den lilla gemenskapen har en begränsad livstid. Allt detta bör vara klart innan nya gemenskaper formas.

Vill du dela liv med andra? En gång i veckan mötas över tid? Vill du se gemenskapen växa, mogna och bära frukt? Gör då så att

1. Du bjuder in dem som du tror kan dela denna längtan.
2. Tala öppet om att ha Jesus i centrum.
3. Våga vara ärlig mot dig själv och dina vänner.
4. Be för andra under några veckor, besök eller bjud dem till er träff.
5. Lär dig att förstå och dela med andra Guds plan för just er.
6.Relatera till en, helig, allmännelig och apostolisk kyrka.
7. Gör er beredda på att fler vill vara med.
8.Tänk storsamlingar en gång var

En av de viktigaste utmaningarna är att uthålligt be och arbeta för växt, mognad och frukt. Var väldigt försiktig med att låta redan troende med annan kultur att ansluta sig till denna typ av gemenskap.Att forma gemenskap kräver "ett hjärta och en själ".

Inga kommentarer: