fredag, december 18, 2015

Nya sätt att vara kyrka

Ledningen inom Svenska kyrkan, nationellt och lokalt, behöver hitta nya sätt att vara kyrka. De gamla modellerna med frikyrka och folkkyrka räcker inte längre till. Det finns många kristna som lever i gemenskaper på olika sätt utan att tillhöra vare sig någon frikyrka eller folkkyrka. Detta är också vad som hände i England för mer än 20 år sedan. Överallt växte det uppå nya gemenskaper som inte hörde hemma i något av de kristna samfunden. Det tvingade de anglikanska biskoparna att tänka över sin syn på kyrkan. Resultatet blev att de återupptäckte en, helig, allmännelig och apostoliska kyrka och "tvingades" erkänna dessa nya gemenskaper som "riktiga" kristna. Nu 20 år senare verkar detsamma ske i Sverige. Men vi har inte former för det. Allt som inte kan placeras inom frikyrkan eller folkkyrkan betraktas som sekteriskt. Men tänk om det inte är sekter utan äkta kristna husgemenskaper?

I somras skickade kyrkoherden Leif Nordlander in motionen "Nya sätt att vara kyrka" till kyrkomötet och, inte minst genom bistånd från vår Växjö-biskop, gick den igenom vid kyrkomötets andra session i november. Till motionen hörde också att Svenska kyrkan skulle tillsätta någon att leda projektet under två år och nu har det skett. Kyrkoherden i Romelanda Björn Gusmark tillträder tjänsten 1 februari. Till tjänsten hör bland annat att inventera läget i Sverige.

Men redan nu finns en hemsida. Du hittar den genom att klicka här. Där finns också en film som närmare presenterar "Nya sätt att vara kyrka". Jag förstår att hemsidan kommit till i nära samarbete med EFS som bildar nya församlingar där de kan.

Här öppnas med andra ord en dörr. Här ges en möjlighet att i förlängningen bilda nya församlingar. Det heter nämligen i devisen att "Nya sätt att vara kyrka" är kopplad till den befintliga kyrkan men har för avsikt att fullt ut vara kyrka. Hur det går med den saken återstår att se. Det är som vi vet vanligt att man i politiska sammanhang löser utmaningar genom att tillsätta arbetsgrupper av olika slag. Dessa får sedan hålla på, kortare eller längre tid. Vad som händer sedan är inte alltid givet. Många gånger är detta ett sätt att tillintetgöra goda ambitioner. Nu ska vi inte tro så om Svenska kyrkan. Det hör också till saken att när inte minst POSK drev sammanslagningarna av samfälligheter och församlingar till pastorat var argumentet att administrationen skulle centraliseras för att församlingarna skulle slippa den. I stället skulle de kunna ägna kraft till det andliga. Jag är ganska säker på att det var en felbedömning därför att församlingarna fråntogs sitt självbestämmande och sin kreativitet. Om detta var medvetet eller inte lär vi aldrig få veta, men låt säga att man menade vad man sade. Det skulle innebära att man framöver vill stödja utvecklingen av "Nya sätt att vara kyrka". Den som lever får se, men nu är projektet hur som helst igång,

Innan beslutet togs i kyrkomötet skickade jag en liknande motion till stiftsfullmäktige i Växjö. Vi hade sammanträde i slutet av november och då lämnades motionen över till stiftsstyrelsen för beredelse till nästa stiftsfullmäktige i maj 2016.

Det ska bli spännande att följa utvecklingen. Jag ska försöka att göra det så nära det går.


Inga kommentarer: