tisdag, december 29, 2015

4 skäl för avkragning

Det hedrar biskop Martin Modéus i Linköping att han försöker rätta till biskop Bengt Wadensjös fadäs. Wadensjö är starkt engagerad i vad som kallas religionsdialog, men det är ett rent nybörjarfel att ens tänka tanken att kompromissa med Kyrkans givna tro för att försöka hitta eller komma överens med hinduer och buddhister. De må sedan vara bosatta i Sverige. Dessutom är det ett bedrägeri mot Kristi kyrka i samma klass som det Judas Iskariot gjort sig känd för.

Modéus är tydlig men också vänlig. Han skriver som det är, att Wadensjös beskrivning av reinkarnationen är förenklad och förvirrad. Vidare är han tydlig med att Wadensjös försök att tolka Bibeln närmast är ett övergrepp. Så får man bara inte göra. Därefter listar Modéus fyra grundstenar av kristen tro som har relevans för sammanhanget.  Jag återger dem.

1. Människan är skapad som ande, själ och kropp. Dessa tre är ett. Människan kan inte vara utan kropp. Då är hon inte längre. Hon kan inte vara utan själ och inte utan ande. Hon är odelbar (in-divid). Wadensjö talar i sin artikel om själen som om den svävade fritt i luften, är evig och kommer till uttryck i olika former. Detta är så långt borta det går att komma från kristen tro. Om Wadensjö menar detta kunde det vara nog för en avkragning. Men det kommer mer.

2. Inkarnationen betyder att Gud antar mänsklig kropp utan att upphöra att vara Gud. På detta principiella sätt uppvärderas det materiella. Det materiella är skapat, befriat och återställt. Gud använder sig av vatten, bröd och vin och så vidare. Vi är kallade att uppskatta, förvalta och ge vidare det materiella. All andlighet måste därför konkretiseras i handling. Detta är motsatsen till hinduism och buddhismen. Att som en kyrkans man framhålla värdet av falsk andlighet borde leda till avkragning. Men Modéus lyfter ytterligare två fakta.

3. Jesus Kristus erbjuder försoning och befrielse av nåd. Människan har här inget att bidra med, inget att förtjäna. Inom hinduismen och buddhismen kan man påverka sin karma med goda gärningar. Det finns olika sätt att göra detta på, olika vägar att gå beroende på viljen klass av människor du tillhör. Kristi kyrka tar avstånd från den sortens tänkande och om en till exempel en biskop saluför den sortens tankar borde det leda till avkragning.

4. Jesu Kristi uppståndelse från de döda betyder att synden är besegrad. Döden är utan udd. Uppståndelsen är en seger i evighet. Här finns inga skäl i världen att återvända till syndens sfär. Den uppståndne är i mål. Han är framme som den förste. De som litar på honom får del av hans seger. Det är Guds julklapp till oss. Denna julklapp vill Gud ge också till hinduer och buddhister. Den som slarvar bort ett sådant evangelium borde avkragas.

Modéus är vänlig men tydlig. Han föreslår inte att Wadensjö ska avkragas men är tydlig med att reinkarnation inte hör hemma i kristen tro. Den sekularisering som somliga menar leds av Svenska kyrkan kanske kan leda till en sakralisering i stället? Låt oss hoppas det.

1 kommentar:

Andreas Holmberg sa...

Men Ragnar Block avkragas för att han lett gudstjänster inom Missionsprovinsen? Ack ja...

"Du nämner mörk en Wadensjö vid namn?
Jag vet, du syftar på en dyster sägen:
hur sökande mot livets storm en hamn
hans bröder kom, men ej till Jesu famn
blev visade, nej, åter ut på vägen.

Men Ragnar Block för Kristi ära brann
och gav de sökande en tydlig ledning.
Att en gång dö och en gång dömas fann
han vara bibelns lära, helig, sann,
men dömdes själv från kragen som en hedning."