fredag, mars 16, 2018

Vilken församling tillhör du?

I går var jag ute och lunchade med pastor J. Vi brukar göra det med jämna mellanrum. I går talade vi bland annat med anledning av United i Malmö om läget i landet. Pastor J beskrev det som "låst" på lokalplanet och "rörigt" på riksnivå. Även om han generaliserade kunde vi vara tämligen överens. Och än mer överens var vi när vi sammanfattade samtalet med att Gud möblerar om i den svenska kristenheten. Det handlar inte i första hand om pastor si eller pastor så och om hur denne positionerar sig. Utan frågan är vilken Guds vilja är i förflyttningarna. Eller är det kanske som kyrkoherden sa att Gud har ingen plan eller vilja. Fast då undrar jag hur vi ska förstå uttåget ur Egypten, alla historiskt profetiska händelser och tryggheten att vi är ledda av Gud. Nja, jag tror kyrkoherden är fel ute. Gud har säkert en plan för oss och det är vår uppgift att urskilja den. Eller att anpassa oss till den. Att be: "Ske din vilja på jorden såsom i himmelen".

Det är lite tröttsamt att behöva fundera på hur olika människor drar åt olika håll och vem som gör rätt och vem som gör fel. Det är mer vilsamt att förlita sig på att Gud verkar i sin kristenhet och försöka urskilja hans vilja, se för övrigt Rom 12:2. Vi var vidare överens om att det förmodligen är först över tid vi kan se Guds vilja. Av frukten känner vi trädet.

När vi hade tala en stund om att finnas med i olika sammanhang, besöka diverse konferenser och relatera till olika andliga ledare frågade pastor J hur jag ville beskriva min tillhörighet. Jag känner igen frågan sedan tidigare och tyckt att den är lite jobbig eftersom jag är både högkyrklig och karismatisk. Jag "beskylls" med jämna mellanrum för att vara frikyrklig, kanske för att jag är ekumen. Men var hör jag hemma? Vilken är min församling?

Min församling är Värnamo församling. Där bor jag och där är jag skriven. Inte i någon annan församling. Då blir det som regel tyst. Jag kan förstå det, men jag tillhör faktiskt inte någon annan församling.

- Men firar du högmässan i din församling och trivs du i din församling?
- Jo, jag firar högmässan där emellanåt, men också på andra orter. Jag kan inte ärligt säga att jag trivs i min församling. Måste man det?
- ???
- Det är många som inte trivs i sina församlingar, men de tillhör den ändå. Eller menar du att man ska byta församling så man kan vara med i en som man trivs i? Tänk om man inte trivs i den heller då efter ett tag?

Jag tillhör en församling som jag inte odelat trivs i, men några av oss möts regelbundet i en mindre gemenskap och där trivs vi väldigt bra. Där trivs vi så bra att vi inte behöver betungas av att vi inte trivs så bra i den stora församlingen. Jag hoppas och tror att många kommer att upptäcka att församlingen har flera dimensioner.

Inga kommentarer: