tisdag, juli 04, 2017

... men Annie Lööf tar priset

Nog visste jag att Socialdemokraterna drivit och driver en eländig kyrkopolitik - med stöd från Centerpartiet. De två partierna dominerar och styr Svenska kyrkan snarare än biskopar, präster och diakoner i den meningen att politikerna slagit fast inom vilka ramar Svenska kyrkan får agera. Och i den meningen att de har majoritet i kyrkomötet och till exempel kan omdefiniera Bibeln, ämbetet och nu senast äktenskapet. Det är fullständigt obegripligt hur kyrkans egna ledare finner sig i detta. Det borde varit väckelse för länge sedan, men den kanske är på väg ...

Nu har Kyrkans Tidning (KT) följt upp intervjun med Stefan Löfvén genom att också intervjua Centerpartiets ledare Annie Lööf. Det kanske kommer fler intervjuer? För inte är det väl så att KT nu driver valkampanj?! Du kan (förhoppningsvis) läsa intervjun genom att klicka här.
Vad är det då som är så förskräckligt den här gången? Jo, hon underkänner Bibeln, kyrkan och hela kyrkans tradition. "Svenska kyrkan", säger hon, "behöver nomineringsgrupper som bär en tydlig ideologisk prägel." Vad är det för snack? Den kristna tron är inte en ideologi som man kan ha synpunkter på. Den är en uppenbarelse från Gud. Naturligtvis kan inte Annie Lööf ställa upp på det om inte är en troende för att tala på löfvenskt sätt, men om hon är en troende har hon skyldigheter mot tron. Tron är inte var mans sak, skriver Paulus. För att vi inte ska missförstå Lööf lägger hon till att Svenska kyrkan behöver några som "har tydliga grundvärderingar". Det är så man baxnar. Finns det ingen förståelse för vad en kristen kyrka är för något.

Jag försöker vara positiv och tänker att Svenska kyrkan inte är en kristen kyrka utan en demokratisk organisation. Kanske det kan vara en förklaring. Jo, det verkar så för Lööf säger att Centern: "är en folkrörelse och våra medlemmar är ju väldigt aktiva i verksamheten, men vi vill också gärna påverka kyrkans utveckling". Så var det sagt. (C) vill påverka Svenska kyrkan. Det finns med andra ord en politisk vilja att omforma Svenska kyrkan. Någon invänder, men också centerpartister kan vara kristna. Självklart kan de det, men ska vi "tro på" vad partiledaren säger är den kristna tron med sin Bibel, sitt av Gud givna ämbete och sitt sakramentala äktenskap underordnat Centerpartiets grundläggande värderingar. Hon fortsätter med att stryka under genom att säga: "Våra lokala krafter är med och kokar soppa och är med och samlar in pengar för ensamkommande. Då är det naturligt att de vill vara med när beslut fattas". Vad är det för naturligt? Det faktum att jag kokar soppa kan väl inte kvalificera mig för att göra Bibeln underordnad, ämbetet förlöjligat och äktenskapet utvidgat? Vad är det för logik?

Det är uppenbarligen så att (S) och (C) inte respekterar Svenska kyrkan som en kristen kyrka. I deras ögon är Svenska kyrkan en "territoriell, demokratisk och öppen" mänsklig organisation bland andra. Oh, vad jag önskar att alla kristtrogna inte bara såg det utan också bestämde sin hållning och sitt handlade efter den insikten. Inte så att de nödvändigtvis lämnar Svenska kyrkan, men så att de inte "köper" allt gudlöst prat utan i stället kunde sluta sig samman i nya gemenskaper.

Jag hade tänkt blogga lite mer om intervjun med Stefan Löfvén, men nu blir det nästan för mycket. Men Annie Lööf tar priset.

För övrigt kan jag meddela att (C) inte har någon valsedel i kyrkovalet i Värnamo. Men hon är välkommen att rösta på Frimodig kyrka.

Inga kommentarer: