måndag, december 19, 2016

Brev från Mankaji

I en tidigare blogg har jag berättat om hur arbetet i Nepal går vidare. I år har det hållits tre seminarier i Kathmandu och fler är planerade. Det kan till och med vara så att det är min tur nästa gång. Om du vill läsa rapporterna från årets resor kan du göra det genom att klicka här. Vår vän Mankaji har jag också berättat om. Det var han som ville ha förbön för att han skulle gifta sig. Vad roligt, sa jag. Med vem då? Det vet jag inte svarade han. Tre månader senare var han lyckligt gift. Det är föräldrarna som bestämmer vem man ska gifta sig med. Men de är lyckliga och har nu barn tillsammans. Mankaji är "vår man" i Nepal. Jag lägger här ut hans brev.

Nepal är ett av de fattigaste länderna i världen. 20 miljoner nepaleser lever i yttersta fattigdom sedan 2010. Den förväntade medellivslängden är 57 år och så många som 65 % är analfabeter. Medelinkomsten per capita var år 2009 cirka 470 amerikanska dollar, och ungefär 31% av befolkningen lever under svältgränsen.

Eftersom Nepal är ett utvecklingsland, har människor lågt ekonomiskt status. Flertalet nepaleser är jordbrukare och är beroende av sitt lantbruk. Nepal består också av landområden. Höga berg upptar större delen av landets yta. Alla jordbrukare kommer från samma ställe och arbetar hårt året om för att överleva.

Gud har dragit försorg om Nepal. Han kallade sina lärjungar från sådana områden. På grund av fattigdomen går man inte i skolan. Nu låter man åtminstone sina barn gå i skolan, vilket man inte gjorde förr. Detta gör att de flesta kristna i Nepal, särskilt då församlingsledare och pastorer, inte har någon akademisk utbildning utom i städerna.

Därför arbetar PLT med dessa förhållanden i Nepal. De flesta av dem har inte fått någon chans till någon formell utbildning vare sig sekulär sådan eller biblisk. Inte heller får de någon chans att gå på bibelskola. På grund av dessa förhållanden ger PLT dem möjligheter till att fördjupa sin bibelkunskap och öka sin kompetens. De deltar i undervisning ordnad av PLT under tio dagar var tredje månad under tre år. Efter varje kurstillfälle återvänder de till sina lokala församlingar med en handlingsplan och får tillämpa det som de lärt sig. Detta hjälper dem att arbeta enligt Jesus multiplikationsmetod. När de sedan träffas vid nästa undervisningstillfälle, delar de med sig av sina erfarenheter och sina bästa arbetssätt.

Jag är personligen mycket tacksam till vår frälsare och Herre för PLT – Pastoral Leadership Training och deras andra kurstillfälle. Den första gruppen slutade i Hetauda och den andra gruppen började i Kavre, Panauti i februari 2016. 

Deltagarna kommer från hela Nepal. De flesta kommer från den centrala delen av landet ( Sindhuli, Sarlahi, Chitwan och Kvre) och några från de västra delarna ( Surkhet och Nawalparasi). Det rör sig om sammanlagt 65 kursdeltagare. De är pastorer, äldste, diakoner och nyckelpersoner i församlingarna.

Vid senaste kurstillfället var alla så ivriga och glada att få lära sig mer från Bibeln. De började med att dela sina erfarenheter och välsignelser som de fått efter den första kursen. Huvudtema för denna kurs var”Att leda genom att tjäna”. Först samlingen handlade om undervisningssätt medan andra samlingen var interaktiv med praktik och undervisningsmetod.
All ära och pris till vår Herre Jesus Kristus. Amen  
Mankaji Tamang

Inga kommentarer: