söndag, december 11, 2016

Nepal - igen

Egentligen skulle jag inte kommit hem förrän i morgon bitti, men det hände sig att Elisabet (dottern) och barnen kom ner till Skåne och jag kunde redan i eftermiddag komma hem genom att åka med dem. Det passade bra eftersom jag ska ha ett möte i Värnamo imorgon förmiddag. Jag tänkte jag skulle förbereda det i kväll och det ska jag. Men innan dess surfade jag till Världen idag och läste om Nepal och om den fantastiska julklapp organisationen Love Nepal ger. Du kan själv läsa om den genom att klicka här.

Det är underbart att se hur missionen skjutit fart i Nepal. Idag är det många olika organisationer som har engagerat sig i Nepal. De som imponerar allra mest på mig är Ungdom med Uppgift (UMU). De bedriver i stor utsträckning "mission through business". Det är en variant på vad vi kallar sociala företag. Kari och Victor har numera relationer till en organisation som kallar sig Five14. Du kan läsa om dem genom att klicka här.

I Nepal kommer de att starta luxuösa caféer utefter turiststråken upp till Himalaya. Nu samlar de in pengar och redan har de genom crowd funding nästa nått sitt på 10 000 US dollar. Kari och Victor kommer också fortsättningsvis att stödja deras arbete på olika sätt. Se en videosnutt om just det arbetet genom att klicka här. Nu planerar de en resa men exakt när under vintern eller våren är oklart.

Victor kom i kontakt med några UMU:are när han var hos mig på sjukhuset i Kathmandu. Det resulterade i återbesök. Kari var med och tillsammans bodde de på Five14. Victor undervisade om hur man gör en affärsplan och hur de kan bli självförsörjande.

Han undervisade också på Betesda i Pokhara där svensk-norskan Mirjam Bergh startat ett fantastiskt arbete. Hon har under cirka 25 år byggt upp ett själavårdscentrum som nu vunnit nationellt erkännande.

Mirjam Bergh
Hon har nu flyttat "hem" till Norge. Vad jag förstår har hon betalat ett ganska högt pris med sin hälsa. Och tänk att hon bosatt sig i samma kommun som Karis syster bor i. Kanske åker vi dit och då passar på att hälsa på Mirjam. Du hittar deras arbete genom att klicka här.

Det arbete jag har varit och är involverad i gäller undervisning av pastorer och blivande pastorer. Vi fick efter en del debacle göra en omstart och tidigare i höst var Hans Lindholm och Hans Sundberg på plats. Vi går igenom hela Bibeln med deltagarna, från pärm till pärm. Nu är det visst dags igen i februari och jag har fått en förfrågan om jag kan åka. Det 'r i skrivande stund inte helt klart men det lutar åt att jag åker. Tycker i alla fall själv att jag nu är tillräckligt stark. Den här gången gäller det Lukas och Apostlagärningarna. Vi får se hur det blir. Det är det där med pengar också.


Det här är den förra gruppen. I februari gäller det en grupp i Kathmandu och den är större.
Nej, vad tiden går. nu måste jag ägna mig åt annat. Han en god avslutning på kvällen så kanske vi hörs i morgon.

Inga kommentarer: