måndag, mars 07, 2011

Nu börjar media piggna till

Klockan är strax efter 8 och TV-reportern på Jönköpings TV har kommit på plats. Bland det första som händer denna morgon är att hon hör mig på Jönköpings radio . Mattias på Jönköpingsradion försökte intervjua mig i fredags som jag berättade på bloggen samma dag.

Det dröjer inte länger förrän hon ringer mig och jag får pallra mig i väg till Värnamo kyrka vid 11-tiden för en intervju. Jag lyssnar inte på radion, men där finns en text som jag läser. Nyheten är inte att Svenska kyrkan har övergivit bibelns undervisning eller Kyrkans allmänneliga tradition och att det får följder inte bara för mig utan för relationen till alla andra kyrkor i världen också. Nej, nyheten är att jag inte anser det vara rätt med samkönade vigslar. Det är i och för sig riktigt, men knappast den stora nyheten.

Vi får se hur TV får till det. Jag lovar att skriva på bloggen också fortsättningsvis därför att jag menar att detta har allmänt intresse ur en helt annan infallsvinkel än den media kan prestera. För övrigt kan jag berätta att Kammarkollegiet tar beslut den 9 mars och Domkapitlet sammanträder den 18 mars.

Jag kan också meddela att det idag på dagen är 114 år sedan Hammarby IF bildades. Hur vi nu ska fira det.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Du får ju tycka som du vill och jag tycker att det är helt rätt att du avsäger dig din vigselrätt. Kan du inte behandla människor lika så bör du heller inte viga dem.


Monika Andersson

Anonym sa...

Jag blir så glad och stärkt i min tro av allt jag läser i din blogg...

Förutom att du gillar Hammarby förstås!

Johan sa...

Roligt att du har framgång i ditt ärende, men trist att du blir felciterad (åtminstone hoppas jag att du blivit det!) i det medium jag tog del av.

Nu får vi hoppas att detta snabbt drar över, så att ärendet inte får orimliga proportioner och skadar Kyrkan mer än det gjort.

Allt gott!
Johan

Unknown sa...

Håkan!
Tack för att du står upp för kristen tro! Tack för ditt mod!
Nåd och frid!
Rikard Honnér.

Michael Vernersson sa...

Bäste Håkan Sunnliden.

Tycker verkligen att det är sorgligt att återigen se hur religiösa människor visar sitt rätta jag i form av trångsynthet, homofobi, bakåtsträvande och förakt för människors lika värde.

Jag begärde redan 1988 utträde ur svenska kyrkan pga detta förhållande och uppenbarligen har ingenting förändrats sedan dess.

Man skulle kunna tycka att kyrkan/religion borde stå för öppenhet och människors lika värde men detta är uppenbarligen bara en utopi.

Om nu samkönade vigslar är så fruktansvärt att behöva utföra vad blir då nästa steg?
Kommer det förr eller senare att vara lika fruktansvärt att viga personer med olika rasbakgrund, klasstillhörighet etc?

Nej om man nu inte kan erkänna demokratiskt fattade beslut och människors lika värde är det då inte dags att hänga upp skruden och bege sig in i den ultrakristna ultrahögern i USA istället?

Mvh
Michael Vernersson, Eksjö
Demokrat och icke-homofob.

PS. För att undvika den uppenbara risken att bli sedd som ytterligare en i raden av anonyma kommentatorer är min e-mail adress förnamn[at]efternamn.com enligt namnfält.

Anonym sa...

Härligt! Ytterligare en präst/förkunnare som står upp för sanningen i Guds ord. Tack för din tydliga ståndpunkt!
//Ingvar

Populisten sa...

Även Aftonbladet har en liten notis i sin nätupplaga: http://www.aftonbladet.se/wendela/article8672263.ab

gunnel norrö sa...

Du har helt rätt, Håkan, och tack för att Du säger det rent ut!
Detta har inget att göra med "människoförakt" eller att "vara ojämlik", det handlar e n b a r t om vad som konstituerar ett äktenskap.
För mig är det självklart att en präst eller pastor aldrig kan välsigna någonting alls, annat än på Guds uppdrag, vara Guds mun och Guds händer, vara ett redskap åt Skaparen/Frälsaren/Helgaren.
Ger man sig på att låta något annat än Ordet avgöra vad som ska välsignas, så har man svikit sin Uppdragsgivare, och tillåtit någon annan "myndighet" ( det politiskt korrekta, andras åsikter etc) att vara herre över ens prästuppgift.
Det ska man i n t e göra...
/ Gunnel Norrö, baptistpastor, Arkelstorp utanför Kristianstad

Magnus sa...

Håller med Monika fullständigt. Bra att du avsäger dig din vigselrätt. Vad har religion ens att göra i dagens samhälle? Det ända ni medför är en medeltida inskränkt människosyn. Nej, jag vill att alla mina medmänniskor ska ha exakt samma rättigheter som jag.

Håkan Sunnliden sa...

Vad roligt att så många kommenterar. Det är bra om frågan kommer upp så vi kan föra ett ordentligt samtal. Men det är klart vi måste kanske först bestämma vad som är frågan Och sedan vilka utgångspunkter vi har annars är jag rädd att det blir lite rörigt. Jag får nog skriva en ny blogg där jag kan ta in några av era kommentearer också.