måndag, juli 26, 2010

Förskalv på Livets Ord

Nu skakar Gud om svensk kristenhet, åtminstone en del av den. Det handlar om Benny Hinns möte på Livets Ords Europakonferens i lördags, 24 juli 2010. Förkunnelsen innehöll ett antal gnostiska inslag. Jag tror jag hoppar över att redovisa dem alla, men Ulf Ekman har kommenterat denna förkunnelse på sin blogg,
Ulf Ekman och om du är det minsta intresserad ska du absolut läsa den. När jag läste den för en timme sedan hade det redan kommit in 49 kommentarer, också dem var läsvärda. Till detta kommer att Stefan Swärd var närvarande på mötet och skrev en blogg några timmar innan Ulf utan att kommentera vad Benny Hinn sa på mötet, se Stefan Swärd Han hade 45 kommentarer på sin blogg, de flesta mycket kritiska. Upplagt för stor diskussion med andra ord. Vad handlar det då om?

För det första naturligtvis om "klassisk kristen tro" eller hellre "rätt lära". Detta är en fråga som redan är viktig men kommer att bli oändligt mycket viktigare framöver. Kanske inte så mycket beroende på Benny Hinn som på de svenska biskoparna men i alla fall. Tänk om vi kunde få ett samtal kring väsentligheter inom svensk kristenhet. Nu när den "rätta läran" inte längre är självklar.

För det andra visar det som skett att Ulf Ekman faktiskt ändrat sig eftersom han själv tidigare till dels undervisat på samma sätt, särskilt när det gäller antropologin, det vill säga läran om människan. Nu gick han emot detta med kraft, dock inte under själva mötet utan efteråt. Klokt tycker jag, men andra menar att Ulf skulle avbrutit mötet. Frågan är hur vi ska leda karismatiska möten fortsättningsvis. Ytterligare andra menar och det är mer intressant att Ulf som är internationellt erkänd borde nu gå ut med sin öppna kritik internationellt. Det vore något. Vi får se vad som sker. Detta kommer knappast att stanna inom Sverige gränser hur som.

För det tredje, det som ingen ännu har tagit upp, menar jag att vi måste få lekmännen att ta eget ansvar. Du och ingen annan är ansvarig för vad du släpper in i ditt hjärta. Den som är född av Gud och är av Sanningen måste lära sig att urskilja vad som sägs från våra predikstolar. Det är fullt möjligt för varje lekman att skaffa sig grundläggande kunskaper om dogmhistorien. Jag menar att det närmast är en plikt, en del av det kristna livet. Ingen lekman ska nöja sig med att vara konsument. Må den tiden vara förbi! Jag har länge tänkt att skriva "en dogmatik för lekmän", men dem som jag berättat det för ler överinseende. Inge vill väl köpa en sådan bok. Nej, kanske inte, men den kommer att bli av nöden. För övrigt har väl Ulf Ekman skrivit en? Läs den i sådanafall!

Hebréerbrevets författare skriver i kap 12 att Gud när han gav Moses lagen en gång skakade jorden, men att Gud i ändens tid ännu en gång ska skaka inte bara jorden utan också himlen, det vill säga de himmelska makterna. Jag tror vi nyss varit med om ett förskalv.

4 kommentarer:

Joel, Östersund sa...

Tack för ett fint inlägg i Hinn-debatten,undrar om du förutom "Doktriner" eller "Grunden för vår tro" som den numera heter har förslag på någon bok om grundläggande kristen dogmatik?,(det behöver inte vara "super-anpassat" till lekmannanivå.)
Tacksam för tips! (ingen brådska dock.)

Emma J sa...

... är vi inte snubblande nära ett "kristenliv" där man snarare flyr undan det vardagliga och autentiska livet, än djupnar i förståelsen av det?
Klart vi behöver grundläggande undervisning - så får Hebr 5:12-14 vara ett glatt budskap till oss som ännu lever som spädbarn...: det FINNS möjlighet att växa och mogna.
Fröet börjar gro. Asfalten spricker.

Beaver sa...

Håkan du missar hela poängen! Kanske för att du själv är präst. När det har skakat klart har du nog bara cellen kvar.Utformningen av församling och ledarskap har fördärvat försoningen.

Beaver sa...

Joel din stackare. Varför frågar du efter doktriner eller dogmatik? Kanske dags att börja äta från rätt träd. Läs slutet på Mateus 7 vettja!