tisdag, juli 06, 2010

Existensens psykologi, - liv och över nog

Jag hade sett fram mycket mot att läsa sista kapitlet om Existensens psykologi, det om livsmod, livskraft och autencitet. Men jag blev lite besviken. Jag vet inte riktigt varför. Sedan gick det en dag eller två så kom glädjen tillbaka. jag såg det som inte stod skrivet. Det är väl en fråga som alla människor lever med; Vad är livet till sitt innersta väsen?

I boken Existensens psykologi används orden livsenergi, livskraft och vitalitet synonymt. Orden är funktionella och tillhör organismen. Lite krångligt kanske, men ändå. vad är då liv? Själva livet kan betraktas som en dubbelprocess bestående av organismens livskraft i växelverkan med det förbundna medvetet upplevda livsmodet. Denna process - som hela tiden samspelar med omgivningen - utgör det pulserande, vibrerande och dyrbara livet. Kanske var det utifrån den här definitionen besvikelsen kom? Men vad sägs i den egentligen?

Jo, detsamma som Guds Ord lär oss, nämligen att livet består av materia och ande, kropp och själ/ande, hjärna och hjärta. Plus ett tillägg: Detta samspelar hela tiden med omgivningen.

Existensens psykologi säger med andra ord att det inte längre går att betrakta människan enbart som en biologisk massa. Det kanske förvånar någon, men det är faktiskt vad jag fick lära mig i skolan på 60-talet. Och det är den definition man fortfarande använder om det ofödda barnet. Skrämmande. Förutom att existensens psykologi närmar sig Guds Ord har den lagt till vad jag tror de flesta sociologer nu är överens om; nämligen omgivningens nödvändighet. Du formar och formas av din omgivning. Men var finns det specifikt kristna?

Det kristna ligger i orden "det förbundna medvetet upplevda livsmodet". Vi kallar det för själen, men måste då erinra oss att själen är synonymt med anden och/eller hjärtat, de tre. Detta livsmod innefattar relationen inte bara relationen till medmänniskan utan också relationen till Gud. När vi lär känna Jesus och därmed också hans Fader införs en ny kvalitet i våra liv. Ljuset från Honom lyser upp både mig själv och min omgivning. Jag ser från denna stund allt genom Honom. Detta kan inte läggas till definitionen men den nya födelsen ger liv utöver liv. Det får livsmodet att flöda över och jag blir fullkomnad i Kristus. Detta stod inte i boken. Det går utöver. Men ingenting i bopken motsäger den kristna förståelse. jag är enormt tacksam för den här boken och kommer att bära med mig den framöver.

Inga kommentarer: