fredag, juli 16, 2010

Jag röstar på Dag Sandahl som biskop

Denna blogg blir ganska begränsad. Den riktar sig framför allt till dem som ska rösta i valet av biskop i Växjö stift, den 30 augusti. Många läsare av denna blogg ska inte rösta på honom. Men kanske kan bloggen ändå inspirera till ett nytt tänkande. Många tänker nämligen att vi inte kan rösta på Dag av det skälet att han inte kommer att bli vald. Jo, det är förvisso sant. Men varför blir han inte vald?

Dag blir inte vald därför att han protesterar mot den avveckling vi ser av Svenska kyrkan. Det är inte bra. I Svenska kyrkan ska vi välja dem som de politiska partierna, det vill säga främst Socialdemokrater och Centerpartister, har bestämt. Bara det är ett skäl att ur kristen synvinkel rösta på någon annan.

Dag blir inte vald därför att ingen vill rösta på en förlorare. Men vad säger detta om dig själv? Har du ingen egen åsikt eller vågar du inte stå för en sådan? Den som röstar är faktiskt ansvarig för avvecklingen. Att rösta fram en biskop i Växjö stift är inte en politiskt uppgift. Det handlar om Guds vilja.

Varför vill då jag ha Dag som biskop - om jag får välja? Dag är bäst kvalificerad helt enkelt. Det finns ingen av de övriga kandidaterna som har hans kvalifikationer. Ingen har det akademiskt, ingen har det erfarenhetsmässigt och framför allt ingen har det om vi talar om kärlek till Svenska kyrkan, som Dag. Han har i nästan 40 år inte bara kritiserat Svenska kyrkan utan också älskat Svenska kyrkan. Om någon skulle kunna förstå, bistå och hjälpa oss som kämpar för att hjälpa Svenska kyrkan in i framtiden är det han. Jag är Dags ersättare i Stiftstyrelsen (det högst beslutande organet inom Svenska kyrkan i Växjö stift) och kan vittna om Dags stora betydelse.

Finns det då ingenting som skiljer Dag och mig åt? Är jag en menlös eftersägare? Jag tror inte det. Det finns en sak som skiljer oss åt och som är till Dags fördel. Dag tror på Svenska kyrkan. Det gör knappast jag. Dag tror att det går att förändra Svenska kyrkan på riks- och stiftsnivå. Jag tror att vi måste rikta in oss på lokal nivå. Det är cellerna, zonerna och distrikten sonm är vårt hopp. Om vi kan stärka den kristna gemenskapen på gräsrotsnivå kommer vi att marginalisera kyrkopolitikerna. Vi bryr oss inte om ifall de beslutar att Jesus inte har uppstått från de döda. Vi tror det i alla fall och agerar därefter. Dag verkar i mina ögon vara en obotlig optimist. Därför röstar jag på Dag Sandahl som biskop för Växjö stift.

Inga kommentarer: