måndag, juli 26, 2010

Är SvD ideologisk?

Jag har nyss läst SvD, en tidning jag följt under många år och sannolikt kommer fortsätta att följa. Jag har reagerat på en del osann kritik av kyrkan, men tänkt att journalisterna är väl bara okunniga. Tyvärr kan det vara värre än så. SvD kan tillsammans med andra dagstidningar misstänkas för att driva ideologi, det vill säga drivas av en åskådning som man vill pådyvla sina läsare. Förr talade vi om propaganda och censur, men det här är beteydligt mer sofistikerat.

Först brydde jag mig inte om att tidningen innehöll flera stora reportage och artiklar om homosexualitet. Det är ju Pride-festival och då har vi fått lära oss att stå ut med det. Alltså, läste jag först en artikel, sedan en till, och en till, längre fram en till och sedan en liten notis om att homosexuella vill adoptera och så en till, men sedan kom jag till en kolumn om bibelforskning och då kände jag att nu måste jag få skriva något även om många uppfattar det som otillåtet. Jane Svennungsson, erkänd doktor och lektor i systematisk teologi skriver svårt och jag får läsa kolumnen tre gånger. Sammanfattningsvis handlar den om ett bibelhäfte som försöker göra rättvisa åt HBT-frågorna. Men så kritiserar hon queerforskaren Peter Forsberg (det kan väl inte vara hockeyspelaren?)för att han har ett subjektivt perspektiv. Hhm. Tanken är att det får man inte ha eller måste man vara mer medveten om. Det gäller att få fram vad texten säger inte vad man själv vill att den ska säga. Bra skrivet, men någonstans känner jag på mig att hon menar att att "avvikande" sexualitet är naturlig och behöver inte förklaras.

Sedan bläddrar jag tillbaka och läser under Brännpunkt: Heteronormen angår oss alla. Där har Elin Grelsson (vem är det?) fått stort utrymme. Hon skriver luddigt och svepande. Vad vill hon? Jo, efter noggrann läsning förstår jag att HBT-rörelsens nästa mål måste vara att ifrågasätta heteronormen. Varför det? Jo, därför att HBT-frågorna fortfarande anses vara avvikande. Hetero anses vara normal sexualitet och detta är ett problem. Så fortsättningsvis får vi räkna med att vi är onormala allihop eller rättare sagt att alla avvikelser av vilket slag det vara må är normalt beteende. Detta, mina kära läsare kan ta vägen vart som helst. Det är en sak att homosexualitet kommer att att betraktas som normalt, men ni ska veta att också pedofili under antiken ansågs vara mycket normalt. Det finns ingenting som är så normalt, sött och fint som små pojkar.

Hur kommer det sig att SvD skriver sju-åtta artiklar som alla pekar åt det här hållet? Är SvD på väg att bli ideologisk. Då tycker jag man ska redovisa det.

Inga kommentarer: