torsdag, december 27, 2018

Mellandagar

Det är kväll. Annandag Jul har gått till ända. Julfrid råder.
I morgon, torsdag och fredag-lördag är det mellandagar.

Jag hoppas julen har börjat bra för er alla och önskar er en god fortsättning. Snart är det dags att summera året som har gått, eller ... inte. Det verkar bli så med åren att det där med att summera vad man gjort eller planera det man ska göra inte har så mycket med almanackan att göra. Det är andra faktorer som väger tyngre.

För egen är jag mitt uppe i ett antal projekt och det finns ytterligare några som jag vill påbörja. Det spelar mindre roll om de hinns med innan nyår eller påbörjas innan nyår. Det finns ett ord i Psaltare som har talat till mig under senare år:

Han är som ett träd, planterat vid vattenbäckar, som bär sin frukt i rätt tid.   

Jag förmodar att den versen talar till fler än jag. För vem vill inte vara som ett träd planterat vid vattenbäckar och bära frukt. Det är säkert så att åldern får oss inte bara att tänka tillbaka, inte bara att tänka framåt utan helt enkelt att önska bära frukt. Jesus sa vid ett tillfälle att vi människor tänker att det är tre eller fyra månade kvar till skörd. Det är en vers som många präster tröstat sig med eftersom de inte tyckte sig se någon skörd. Men Jesus lär oss att det inte finns någon tid mellan sådd och skörd eftersom den nya tidsålder redan kommit. "Nu är frälsningens dag", utbrister aposteln Paulus.

Det är idag jag är planterad i Jesus Kristus och lever i och av den helige Ande. Det är idag jag får del av det livgivande trädets sav. Det är idag jag bär frukt. Idag är den rätta tiden. Det går inte att se sig tillbaka och det går inte heller att förlägga sitt liv någon gång in i framtiden.

Men visst finns det skäl att börja och att avsluta. Först och främst den dag som är idag, men sedan också be om nåden att kunna avsluta några projekt och att påbörja nya. Det är enastående att få vara en kristen oberoende av almanackan men helt beroende av den nåd HERREN skänker.

Den dag som nu kommer är aposteln Johannes dag. Han om någon visste vad det är att leva av Guds kärlek. Han får vara vårt föredöme under den dag som nu är. Han berättade att Jesus lärt honom att "mig förutan kan ni ingenting göra". Ingenting. Samtidigt skriver aposteln Paulus att "allt förmår jag i honom som ger mig kraft". Vilken förunderlig spänning. 


1 kommentar:

Andreas Holmberg sa...

Vad glad jag blir att du påminner om Johannes-dagen! Johannes Döparen har ju flera minnesdagar, men det här är Johannes Evangelistens (eller som du skriver Aposteln Johannes´). I mitt faksimil-exemplar av 1697 års koralbok finns textläsningar och psalmvalslista för dagen, och även om den sedan 1772 inte längre är helgdag (Tredjedag Jul) kan vi ju i enskild eller gemensam husandakt använda de föreslagna texterna: http://efsidag.blogspot.com/2018/12/tredjedag-jul-johannes-evangelistens-dag.html